Succes românesc la Cannes. Cristi Mungiu, CEL MAI BUN REGIZOR. Cine a luat premiul Palme d'Or
Cannes 2016. Victorie românească la Cannes. Cristi Mungiu a luat premiul pentru CEL MAI BUN REGIZOR pentru filmul Bacalaureat. Peliculele lui Mungiu şi Cristi Puiu au fost printre favoritele şi la marele premiu PALME D'OR. Marele premiu a fost câştigat de filmul lui Ken Loach - Daniel Blake.
UPDATE. PALME D'OR, Marele premiu a fost câştigat de filmul lui Ken Loach - Daniel Blake. Două producţii româneşti - ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Câini”, de Bogdan Mirică - şi două coproducţii cu participare românească - ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, şi ”Albüm”, de Mehmet Can Mertoğlu - au fost premiate la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, unde ţara noastră a beneficiat de o prezenţă consistentă.
Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru filmul ”Bacalaureat”, ex aequo cu cineastul Olivier Assayas, regizorul filmului ”Personal Shopper”, la gala de închidere a Festivalului de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară, la Cannes.
GRAND PRIX, premiu acordat lui Xavier Dolan pentru filmul It's Not the End of the World
CEL MAI BUN REGIZOR. Cristi Mungiu a luat premiul pentru CEL MAI BUN REGIZOR, laolaltă cu Olivier Assayas pentru regia filmului Personal Shopper. Mungiu a luat premiul pentru filmul Bacalaureat.
Filmul "Câini", lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, a obţinut sâmbătă premiul Federaţiei Internaţionale a criticilor de film la secţiunea "Un Certain Regard".
Bogdan Mirică a reuşit o dublă performanţă. Nu numai că a fost selectat la Cannes cu filmul de debut în lung-metraj, dar a reuşit şi să fie preferatul criticilor de la secţiunea Un certain Regard.
„Nu m-am aşteptat şi e un premiu care înseamnă foarte mult pentru mine şi pentru film. Ce sper să reprezinte pe viitor este să-mi faciliteze realizarea unui al doilea film. Cel mai important lucru pentru mine este să mai fac un alt film şi un alt film, asta e important. Am avut norocul să lucrez cu nişte actori foarte, foarte talentaţi, cărora le-au plăcut părţile pe care le-am scris pentru ei şi cred că meritul meu cel mai mare a fost că am ştiut când să mă dau în spate şi să-i las să-şi facă treaba," a spus Bogdan Mirică, potrivit Digi24.ro.
Marea gală de premiere: duminică, de la ora 20.00
Filmul românesc "Dogs", regizat de Bogdan Mirică, și coproducția cu participare românească "Toni Erdmann", de Maren Ade, au câștigat, sâmbătă seară, două dintre cele trei premii decernate de Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Cannes, fiind recompensate în secțiunea Un Certain Regard, respectiv în competiția oficială a festivalului.
Lungmetrajele "Sieranevada", de Cristi Puiu, "Bacalaureat", de Cristian Mungiu, "Câini", de Bogdan Mirică, și scurtmetrajul ”4:15 p.m. sfârșitul lumii”, de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Sarga, sunt producțiile românești care au rămas în cursa pentru câștigarea unor trofee la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, a cărei gală de închidere are loc duminică, de la ora 20.00, scrie News.ro.
AFP: Filmele românești, printre favorite la câștigarea Palme d'Or de la Cannes
În ajunul anunțării laureaților Festivalului de la Cannes, se disting filmele german "Toni Erdman", american "Paterson" și peliculele românești "Bacalaureat" și "Sieranevada", scrie AFP.
Competiția rămâne totuși deschisă, odată cu intrarea în joc a peliculelor "Elle" de Paul Verhoeven și "Clientul" de Asghar Farhadi, bine primite de presă, a transmis AFP.
Primul film din competiția oficială, "Toni Erdman" al regizoarei Maren Ade, a fost și prima surpriză plăcută de pe Croazetă, declanșând hohote de râs în rândul spectatorilor.
Peliculă, care confirmă revenirea cinematografiei germane, arată cum încearcă un tata să își ajute fiică obsedată de muncă să găsească un sens în viață și deține un loc de frunte la bursă pariurilor pentru Palme d'Or.
Filmul "Paterson" al americanului Jim Jarmusch este și el un pretendent la titlu. Odă închinată banalității vieții cotidiene, filmul a emoționat spectatorii prin interpretarea lui Adam Driver, în rolul unui șofer de autobuz poet. Numele actorului american este de altfel citat printre preferații la câștigarea trofeului pentru interpretare masculină.