MENIU

Marele SANCTUAR AL DACILOR, refăcut

Şantier la Sarmizegetusa Regia. Restauratorii îi vor reda înfăţişarea de altădată. 

În perioada 2 – 31 octombrie 2017 au loc lucrări de refacere a Marelui Sanctuar Rotund, informează Consiliul Judeţean Hunedoara.

Vor fi montaţi peste 110 stâlpi din lemn de stejar, de diferite dimensiuni, pentru a înlocui stâlpii vechi din anii 1980, distruşi sau putreziţi, care dădeau o formă spectaculoasă sanctuarului antic. "Stâlpii au fost plantaţi pe locul în care au fost descoperite urmele stâlpilor antici. Ei reprezintă de fapt structura portantă a unor încăperi concentrice din interiorul templului. Soluţia aleasă este destul de discutabilă, poate, dar ea este foarte utilă, tocmai pentru a sugera vizitatorilor faptul că acolo a existat o structură construită. Ea sugerează volumetria interioară a acestui edificiu din antichitate, îi redă contururile şi descrie perimetrul încăperilor interioare",  informa istoricul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

La începutul săptămânii trecute a fost predat amplasamentul către constructor, a avut loc organizarea de şantier, a inforta Consiliul Judeţean Hunedoara. "În prezent, se lucrează la înlocuirea stâlpilor de lemn de la Marele Templul Circular. Astfel, au fost montaţi circa 30 de stâlpi din cei 112 prevăzuţi în proiect. La final vor fi cu toţii finisaţi şi trataţi cu o soluţie specială pentru a rezista la intemperii. Partea a doua a lucrării vizează înlocuirea balustradei metalice care protejează drumul antic pavat cu o balustradă din lemn, mult mai potrivită specificului sitului. Ritmul lucrărilor este unul bun, cu siguranţă constructorul se va încadra în termenul stabilit, deoarece la fixarea acestui termen au fost luate în considerare şi condiţiile meteo (ploi, vreme rea, care pot înceti ritmul lucrărilor)", se arată într-un comnicat al instituţiei.

Sursa