MENIU

Marea recalculare i-a împărțit pe pensionari în două tabere. Unii cer lămuriri privind decizia primită, alții speră să prindă "al doilea tren"

Marea recalculare i-a împărțit pe pensionari în două tabere/ Arhivă foto

Continuă haosul din sistemul public de pensii! Românii cer în continuare lămuriri după marea recalculare, iar alții depun în paralel documentele pentru a doua etapă a acestui proces. În cadrul micii recalculări se iau în considerare veniturile nepermanente precum acordul global sau prime și sporuri. Mulți seniori sunt nevoiți în continuare să plătească tarife uriașe la firmele de arhivare, iar costurile pot depăși 2.800 de lei. 

Pensionar: Adeverinta de spor de vechime, fidelitate si acord global.

Reporter: Ca sa beneficiati de mica recalculare?

Pensionar: Da.

Reporter: Le-ati luat de la angajator sau ati mers catre o companie de arhivare?

Pensionar: Nu, la angajator.

Ministrul Muncii, precizări importante la Realitatea Plus. Ce pot să facă cei cu pensiile scăzute după Marea Recalculare și cei cu venituri nepermanente

Pensiile a un milion de români vor fi din nou recalculate și se adaugă acele venituri nepermanente de care au beneficiat în perioada activității printre care acordul global, al treisprezecelea salariu, prime, premii sau sporuri.

Pensionar: Am primit in 2021 veniturile toate realizate. Cand am iesit eu la pensie, in anul 2011, nu au vrut sa mi le dea, mi le-au dat in 2021. Acum am venit sa le depun. Avem mai multe sporuri, e si o perioada de acord global, mai sunt niste prime.

Reporter: Deci v-ati scos toate documentele?

Pensionar: Da.

Cei care au obținut veniturile suplimentare înainte de anul 2001 trebuie să meargă la angajator, Arhivele Naționale sau la companiile private acolo unde trebuie să suporte și costuri. De exemplu, dacă persoana a lucrat 25 de ani, va plăti cel puțin 2.800 lei pentru o adeverință, asta fără TVA.

Casa de Pensii recunoaște anumite disfuncționalități în recalculare. Vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil - Comunicat OFICIAL

În paralel, seniorii continuă să ceară lămuriri pentru marea recalculare.

Pensionar: Am venit sa ne recalculeze din nou ca i-a taiat punctajul de la grupa a doua. Ea avea 40 de puncte si i-a scazut la 38 si punte de stabilitate nu prea i-a dat.

Pensionar: Nu mi-a venit decizia, am doar talonul.

Reporter: Si pe talon ce aveti?

Pensionar: Am minus trei puncte de la 47 am 44. De ce, nu stiu? Pentru mine 3 milioane conteaza. Imi platesc intretinerea.

Pensionar: Nu mi-a venit decizia si am fost la Posta. La Posta nu mi-a gasit-o si am fost acum zece zile aici au zis ca o trimit si sa am rabdare, dar imi vine pensia si eu nu stiu nimic.

200.000 de români vor râmâne cu pensiile înghețate după indexarea cu inflația de anul viitor.