Marea greşeală pe care toată lumea o face: Aşa trebuie preparată şi consumată fasolea
Amanda Rose este un psiholog şi cercetător din SUA, autor al volumului „Rebuild From Depression: A Nutrient Guide – Reconstruind de la depresie: Un ghid al nutrienţilor” care se axează pe legătură dintre depresie şi deficienţele nutritive.
Plecând de la propria experienţă – ea suferind de o puternică depresie pospartum cauzată de deficienţă de zinc – specialistul a arătat un interes deosebit faţă de acidul fitic, o componentă din cereale, leguminoase, nuci şi seminţe care inhibă absorbţia zincului, a fierului şi a altor minerale.
Leguminoasele – fasolea, soia, năutul, lintea, arahidele sunt bogate în minerale, însă, potrivit dr. Rose, organismul nostru asimilează aproximativ jumătate din cantitatea nutrienţilor. Avem nevoie de zinc, fier şi magneziu pentru a preveni stările depresive, iar dacă boabele de fasole sau alte leguminoase fac parte din dieta ta, există o modalitate uşoară de a creşte absorbţia acestor minerale.
Este vorba de înmuierea leguminoaselor peste noapte, în apă foarte caldă – 60 de grade Celsius, pentru a reduce conţinutul de acid fitic. Această schimbare simplă are un efect uriaş: creşterea absorbţiei mineralelor în proporţie de 50-100%.
Studiile au arătat că, atunci când reducem acidul fitic din alimente, asimilăm mai multe minerale din acel aliment. Cantitatea de acid fitic variază în leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. Un nivel crescut se înregistrează în soia şi arahide.
Iată metodă dr. Rose de pregătire a boabelor de fasole:
1. Combinaţi apă clocotită cu apă filtrată şi turnaţi peste fasole până acoperiţi complet boabele. Faceţi asta cu o zi înainte de a găti propriu-zis fasolea şi puneţi vasul într-un loc cald.
2. Păstraţi apă fierbinte într-un termos şi pe măsură ce boabele absorb apă, completaţi din nou până sunt acoperite complet.
Sursa: frunza-verde.ro