Marea Britanie vrea să concureze cu Rusia pe piața de combustibil nuclear și alocă sute de milioane de lire sterline în acest sens
Marea Britanie vrea să concureze cu Rusia la producția de combustibil nuclear. Investiția în acest proiect se ridică la 300 de milioane de lire sterline.
Astfel, Regatul Unit ar putea deveni prima țară din Europa de Vest care se lansează în producția de combustibil pe bază de uraniu.
În prezent, acesta este produs comercial doar de Rusia.
Potrivit unui comunicat al guvernului britanic, primul loc de producție se va afla în nord-vestul țării și urmează să fie operațional la începutul anilor 2030.
Asta în contextul în care Anglia încearcă să ajungă la o rețea electrică fără emisii de carbon până în 2035.
Combustibilul de tip HALEU, al cărui conţinut de uraniu 235 variază de la 5% la 20% - mai mult decât 5% din combustibilul alimentând majoritatea centralelor nucleare în exploatare - este necesar pentru alimentarea multor modele de reactoare avansate, printre care reactoarele modulare mici (SMR).
Investiţia de 300 de milioane de lire sterline face parte din proiectul guvernului britanic de a produce până la 24 GW de energie electrică în centrale nucleare până în 2050, un sfert din nevoile ţării.
"Ne-am ridicat împotriva preşedintelui rus (Vladimir Putin) în privinţa petrolului, gazelor şi pieţelor financiare" în urma invaziei Ucrainei, "nu-l vom lăsa să ne jefuiască în ce priveşte combustibilul nuclear", a declarat ministrul britanic al securităţii energetice, Claire Couthino, într-un comunicat.
Regatul Unit vizează 95% din electricitate pe bază de emisii scăzute de carbon până în 2030 şi o reţea complet fără carbon până în 2035.
De pe câmp, în inimile internauților: cum a cucerit un tânăr tractorist internetul cu talentul său