MENIU

Marea Britanie vrea mai multe femei în politică. PREMIERĂ - concediu maternal pentru miniștri

Boris Johnson

Guvernul britanic a anunțat, joi, un proiect de lege care prevede introducerea concediului de maternitate pentru miniștri. Pe lângă protejarea mamelor, noua lege are și scopul de a promova mai multe femei în politică. 

Potrivit proiectului de lege, femeile din cabinetul de miniștri își vor putea lua până la șase luni de concediu plătit, timp în care funcția lor va fi acoperită.

”Alegerea dintre a lua un concediu pentru a te recupera după naștere și a avea grijă de un nou-născut sau demisia din funcție nu este acceptabilă în timpurile moderne”, a transmis Boris Johnson, într-o declarație scrisă. Premierul a adăugat că regulile salariale inflexibile nu au permis până acum guvernului să numească oameni în funcții temporare în cabinet, ceea ce a presupus că miniștrii care voiau să își ia concediu de maternitate trebuiau să demisioneze.

Noua lege a fost propusă în condițiile în care aproape o treime din Camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit este reprezentată de femei. În actualul cabinet, șase din cei 26 de membri sunt femei.

Activiștii pentru drepturile femeilor, care au subliniat că acest proiect apare la peste 100 de ani de la alegerea primei femei în Parlament, au solicitat guvernului să asigure astfel de concedii și pentru toți parlamentarii cu nou-născuți. Potrivit actualului sistem, parlamentarii pot lua concediu plătit pentru nou-născuți, dar nu există prevederi formale, notează hotnews.