MENIU

Marea Britanie solicită UE prelungirea perioadei de grație până în 2023 pentru a reduce impactul BREXIT asupra Irlandei de Nord

Marea Britanie cere prelungirea perioadei de grație după Brexit pentru Irlanda de Nord

Londra cere Bruxelles extinderea perioadei de grație până în 2023. Guvernul Marii Britanii a cerut UE să prelungească până în 2023 perioada de graţie cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii. 

 

În cadrul acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele două părţi au convenit o perioadă de graţie privind controalele asupra produselor alimentare transportate de supermarketuri şi unii angrosişti din Marea Britanie către Irlanda de Nord, pentru a reduce impactul noilor reguli post-Brexit.

”Încrederea a fost erodată, s-au produs pagube şi de aceea este nevoie de acţiuni urgente”, a declarat ministrul Michael Gove marţi în Camera Comunelor. El a subliniat că supermarketurile şi celelalte companii trebuie să aibă siguranţa că vor putea să furnizeze în continuare produse pentru consumatori.

Potrivit editorului politic al BBC Laura Kuenssberg, ministrul Michael Gove i-a scris vicepreşedintelui pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, pentru a cere soluţii politice urgente.

Prim-ministrul Boris Johnson a amenințat miercuri că va invoca clauza de ieșire din articolul 16 al Acordului, dacă va rămâne singura modalitate pri ncare să asigure comerțul liber liber între provincie și Marea Britanie.

Potrivit BBC, premierul Boris Johnson a declarat că UE a „subminat” Acordul de retragere prin faptul că executivul comunitar a ameninţat cu blocarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 peste frontiera irlandeză, relatează Agerpres.

Acordul de retragere garantează o frontieră deschisă între UE şi provincia Irlanda de Nord, fără a exista controale asupra produselor exportate. Totuşi, Comisia Europeană a propus invocarea articolului 16, care permite UE şi Regatului Unit să suspende orice aspect care, în opinia lor, provoacă ”dificultăţi economice, pentru societate şi pentru mediu”.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.