Marea Britanie: A doua doză de vaccin anti COVID-19 poate fi administrată după 12 săptămâni de la prima, dublu față de intervalul anunțat de Pfizer
Marea Britanie a decis că durata dintre cele două doze de vaccin anti COVID-19 de la Pfizer poate fi prelungită până la 12 săptămâni, dublu față de perioada permisă anunțată la începutul anului de producător. Datele de până acum susţin decizia Marii Britanii de a amâna până în a 12-a săptămână administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer, a anunțat joi ministrul Sănătății. Decizia vine după ce producătorul a anunțat că vor fi întârzieri la livrările de vaccin.
Ministrul Sănătăţii , Matt Hancock, a anunțat în parlament că detalii privind eficacitatea vaccinării, strânse în campania de imunizare, vor fi făcute publice de îndată ce va fi posibil, transmite Reuters.
„Circa 89% din eficacitate vine între a 14-a şi a 21-a zi după prima doză”, a spus Hancock, adăugând că a analizat datele şi că acestea susţin decizia autorităţilor de a prelungi la 12 săptămâni intervalul de timp între administrarea celor două doze.
Potrivit producătorului, intervalul dintre cele două doze este de 21 de zile. Pe 5 ianuarie 2021, Pfizer anunța că întârzierea celei de-a doua doze de vaccin ar putea să nu ofere protecție împotriva COVID-19. OMS a anunțat ulterior că poate fi amânată adminsitrarea celei de-a doua doze cu cel mult 42 de zile, adicî 6 săptămâni.
OMS, despre vaccinarea anti COVID-19: A doua doză a vaccinului Pfizer poate fi amânată cel mult 42 de zile după prima/Și Moderna a anunțat același interval
Întârzierile de la livrarea vaccinului de la Pfizer vor fi eliminate de săptămâna viitoare, a anunțat joi Comisia Europeană. Grupul farmaceutic a anunțat că va relua livrările așa cum s-a convenit. Întârzierile au fost determinate de probleme tehnice pentru creșterea capacității de producție a vaccinului.
„Ne uităm la aceste date şi măsurăm eficacitatea aici, pe plan intern, pentru cei care au fost vaccinaţi, comparând datele între cei care au fost vaccinaţi şi cei care au fost testaţi pozitiv. Monitorizăm această situaţie şi vom publica aceste date imediat ce vor fi clinic valide”, a adăugat ministrul britanic al sănătăţii.
Un studiu de prevalenţă, cunoscut ca REACT-1, a sugerat că numărul cazurilor de infectare nu a scăzut în primele zile de lockdown, deşi guvernul a susţinut că impactul restricţiilor introduse la 5 ianuarie nu se reflectă încă în cifre.
„Cred că este prea devreme pentru a spune când vom putea să ridicăm o parte din restricţii”, a spus joi premierul Boris Johnson la un post de radio.
„Ceea ce vedem în datele ONS, în studiul REACT, este contagiozitatea noii variante (a virusului) pe care am văzut-o venind exact înainte de Crăciun. Nu e niciun dubiu că se răspândeşte într-adevăr foarte rapid”, a menţionat Johnson.