MENIU

Marea Britanie a decis să introducă o taxă de 10 lire pentru cei care intră în țară. Și românii vor fi obligați să o plătească

Marea Britanie a decis să introducă o taxă de 10 lire pentru cei care intră în țară

Începând de anul viitor, cetățenii Uniunii Europene și ai Statelor Unite vor trebui să obțină permise de călătorie în valoare de 10 lire pentru a intra în Regatul Unit, ca parte a măsurilor de întărire a securității la frontieră.

În conformitate cu noile reglementări stabilite în documentele guvernului publicate marți, toți vizitatorii din Regatul Unit care nu necesită viză vor fi obligați să obțină o autorizație digitală pentru a putea intra în țară, informează Financial Times.

Sistemul electronic de autorizare a călătoriei (ETA) se bazează în mare parte pe programul ESTA din Statele Unite. O solicitare costă 10 lire sterline, permite călătorii multiple și are o valabilitate de doi ani sau până la expirarea pașaportului posesorului.

Noua viza se depune în urma unei cereri online sau prin intermediul aplicației UK ETA înainte de călătorie. Guvernul britanic afirmă că, în mod normal, cererile vor fi procesate în termen de trei zile lucrătoare, dar uneori acest proces poate dura mai mult.

Nu se pot face cereri de grup. Fiecare persoană dintr-un grup are nevoie de propria ETA, dar puteți face cererea pentru o altă persoană.

Schema este implementată treptat și a fost evaluată cu cetățeni care călătoresc în Regatul Unit din șapte țări din Orientul Mijlociu: Qatar, Bahrain, Kuweit, Oman, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Iordania.

Vizitatorii din mai mult de 40 de țări și teritorii, inclusiv SUA, Australia, Japonia, Israel și Hong Kong, vor fi incluși începând cu 8 ianuarie 2025, conform documentelor. Lista va fi extinsă pentru cetățenii Uniunii Europene începând cu 2 aprilie, cu excepția celor din Irlanda.

Pasagerii în tranzit, care au escală într-un aeroport din Regatul Unit, sunt nevoiți, de asemenea, să solicite un permis ETA. Cel mai mare aeroport din Marea Britanie, Heathrow, a avertizat luna trecută că a pierdut 90.000 de pasageri care ar fi avut escală în țară, pe rutele operate din și către cele șapte țări din Orientul Mijlociu incluse în schemă de la introducerea acesteia în 2023.

„Aceasta este o lovitură devastatoare pentru competitivitatea noastră. Solicităm guvernului să revizuiască această măsură de includere a pasagerilor aflați în tranzit aerian”, transmitea aeroportul la momentul respectiv.

Cetățenii UE și britanici au fost afectați de formalitățile și controale la frontieră aplicate de la implementarea acordului Brexit la sfârșitul anului 2020. Vizitatorii se confruntă deja cu controale ale pașapoartelor la frontiere. Cetățenii britanici vor fi, de asemenea, afectați de noile controale biometrice la frontieră din UE, care urmează să fie introduse în noiembrie.

Un program separat de exceptare de viză în UE, similar cu ETA din Marea Britanie, va fi implementat în 2025.

Țara a votat, prin referendum, ieșirea din Uniunea Europeană în 2016. Regatul Unit s-a retras oficial din Uniunea Europeană, după negocierile de ieșire, la 31 ianuarie 2020.

Mai multe articole despre:
marea britanie taxa viza cetateni ue