MENIU

Mare atenţie! Aceste două alimente cauzează cancer la stomac

Carnea procesată şi alcoolul se află în strânsă legătură cu cancerul la stomac, arată un studiu recent realizat de World Cancer Research Fund (WCRF). Vestea şi mai proastă e că s-a descoperit că şi peştele, în anumite situaţii, poate duce la acelaşi diagnostic.

Potrivit oamenilor de ştiinţă implicaţi în cercetare, riscul porneşte de la 50 de grame de carne procesată pe zi (aproximativ două felii de şuncă) şi două sau trei pahare de băutură alcoolică consumate în decurs de 24 de ore, informează ziare.com, care citează The Independent.

Totuşi, acest risc poate fi redus dacă cei în cauza mănâncă citrice, spun experţii. Aceştia susţin că şi peştele uscat sau sărat poate avea acelaşi efect, la fel şi legumele conservate cu sare, aşa cum sunt castraveţii muraţi, scrie bzi.ro.

Statisticile arată că în cazul bărbaţilor riscul de a fi diagnosticaţi cu cancer la stomac e de două ori mai mare decât în cel al femeilor. Carnea procesată a fost deja legată de nu mai puţin de 10 tipuri de cancer, printre care şi cel de colon, dar şi de obezitate. Cei implicaţi în studiu afirmă că "există dovezi" că şi carnea gătită pe grătar sau chiar peştele gătit în acelaşi fel măresc riscul de cancer la stomac.