MENIU

Marcel Ciolacu vorbește despre trupe germane permanente în România: Cred că trebuie să existe. Sper să luăm decizii cât mai rapid

Marcel Ciolacu vrea trupe germane în România. Aunț alături de cancelarul Olaf Scholz Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pe teritoriul României ar trebui să existe trupe germane permanente. Șeful Guvernului se află marți într-o vizită oficială în Germania.

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit marţi după-amiază de cancelarul Olaf Scholz, la sediul Cancelariei Federale din Berlin. Este a doua vizită externă a lui Marcel Ciolacu de la preluarea funcției, după cea în Republica Moldova.

Marcel Ciolacu și cancelarul german Olaf Scholz au avut întrevederi atât în format tête-à-tête, cât şi în plenul delegaţiilor. Înaintea întrevederii cu Olaf Scholz, Marcel Ciolacu a participat la ceremonia depunerii unei coroane la Memorialul Holocaustului Berlin.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că este de acord cu trupe germane permanente pe teritoriul României, în cadrul conferinței de presă cumne susținute alături de Olaf Scholz.

Întrebat despre viitoarele decizii de la summitul NATO de la Vilnius (11-12 iulie) legate de consolidarea flancului estic al Alianței, în contextul războiului Rusiei în Ucraina, Marcel Ciolacu a declarat că „speră să avem militari permanenți pe teritoriul României”. Germania a anunțat că va trimite 4.000 de soldați în Lituania.

„Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați.

Sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari permanenți. Va fi un conflict de durată, cu toții ne-am fi dorit ca acest conflict să se închidă după ofensiva Ucrainei. Datele publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații arată altfel.

Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente și sper ca împreună cu dl cancelar să luăm decizii cât mai rapid în acest sens și în acest demers”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, ulterior, și o întrevedere și cu Katrin Göring-Eckardt, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Federale Germania, şi cu reprezentanţi ai Parlamentului german din principalele grupuri politice.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu participă la întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai industriei de apărare.

La finalul vizitei sale în Germania, Marcel Ciolacu va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității de români, potrivit agendei oficiale a premierului.