Ce se întâmplă cu taxele și impozitele. Anunțul premierului Marcel Ciolacu
Aflat în vizită oficială în Germania, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul nu va introduce noi taxe și impozite, ci se va lucra pe hotărârile luate până acum de Executiv.
„Am avut 2-3 întâlniri, trebuie luate măsuri în ceea ce privește veniturile la buget, asta se știa din luna mai, în urma avertismentului de la Comisia Europeană. Vineri vom avea discuții cu miniștrii de finanțe, actualul și fostul, iar săptămâna viitoare vom lua o decizie. Nu vor fi introduse impozite noi, vom merge pe ce ne-am asumat. PNRR este un lucru asumat de statul român și vom încerca să scoatem cât mai multe excepții. În domeniul IT există scutiri pe profit și la construcții și agricultură. Acolo sunt excepțiile la CASS și impozitul pe profit”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul acestei săptămâni, că nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT şi că este o minciună şi o dezinformare că s-ar fi discutat aşa ceva.
El a precizat că la construcţii şi la agricultură sunt însă facilităţi la CASS, iar în acest caz vor lua „o decizie cu actorii din domenii, pentru că avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme şi care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi”.
„Ştim cu toţii că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după unde deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare şi am ajuns la o provocare, România fiind saingurul stat care are un acord în ceea ce priveşte încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4.0 Există o execuţie bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanţe şi este normal să avem şi o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanţare să nu crească şi faptul că acest acord cu Comisia, care poate să influenţelze eventualele fonduri europene adresate României şi cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, a mai spus Marcel Ciolacu.