MENIU

Marcel Ciolacu: „Lipsa de acțiune nu e o opțiune. Nu e timp de orgolii politice” - Peste 4 miliarde de euro, promise primarilor

Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos, Ilona Andrei

Marcel CIolacu le-a promis aleșilor locali, marți, că vor fi bani pentru investițiile la nivel local în acest an și în anii ce urmează. Preşedintele PSD a anunțat, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor, în această săptămână va fi adoptat un act normativ prin care toate contractele de investiţii de la nivel local, finanţate prin PNDL 1 sau PNDL 2 sau din fonduri europene, să fie actualizate cu noile preţuri la materialele de construcţii. 

Marcel Ciolacu a amintit de acest act normativ pentru a anunța continuarea investițiilor și a anunțat și pachetul ”Sprijin pentru România”, de 4 miliarde de euro, în faţa creşterii preţurilor.

„Ştim cu toţii că multe dintre proiectele dumneavoastră de dezvoltare sunt blocate din cauza exploziei preţurilor la materialele de construcţii. De aceea, vom veni urgent săptămâna aceasta cu un act normativ prin care toate contractele de investiţii de la nivel local – fie ele finanţate prin PNDL 1 sau PNDL 2, dar şi cele din fonduri europene, să fie actualizate cu noile preţuri la materialele de construcţii. Vreau ca toate investiţiile aflate în derulare să fie finalizate rapid! (...) Această măsură şi reforma profundă făcută de vicepremierul Sorin Grindeanu la legea achiziţiilor publice vor face ca lucrările să se desfăşoare mult mai repede. (...)

Ne-am săturat cu toţii de blocaje şi contestaţii care mâncau o gramadă de timp. Sunt lucrări de peste 40 de miliarde de lei – şcoli, spitale, drumuri- pe care le vom debloca şi finaliza împreună! Acesta este obiectivul nostru comun”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor.

Preşedintele PSD a criticta din nou PNRR-ul elaborat de USR și a anunțat că a ţinut foarte mult ca „PNRR-ul să fie descentralizat. Ne-am bătut şi am obţinut acordul Comisiei Europene pentru ca Agenţiile de Dezvoltare Regională să fie implicate în mecanismele de decizie şi cheltuire a banilor europeni. Era o chestiune de bun-simţ. Primarii ştiu mai bine să urmărească un proiect local şi au şi interesul să o facă, decât cineva dintr-un minister de la Bucureşti”.

Marcel Ciolacu i-a asigurat că pentru investiții există peste 63 de miliarde de lei pentru investiţii, bani de la bugetul de stat pentru programul ”Anghel Saligny”.

”PSD a insistat şi a reuşit să fie cuprinse şi proiectele de gaze şi drumuri. Sunt peste 13 miliarde de lei în plus pentru aceste două obiective majore. Ştiu că este un interes foarte mare pentru acest program. Şi nu pot să nu remarc, totuşi, ipocrizia unor politicieni de rit nou care la centru urlă cât de rău este acest program, în timp ce toţi primarii lor din ţară au făcut proiecte şi le-au depus. Acesta este cel mai clar semn al demagogiei şi decuplării totale de realitate şi nevoile cetăţenilor. Mă bucur că primarii USR au înţeles şi apreciază acest program şi îi asigur că şi aici paradigma s-a schimbat. Niciun ban nu se va acorda pe criterii politice, ci strict pe performanţă şi pe nevoia de dezvoltare a comunităţilor”, a spus liderul social-democrat. 

„Lipsa de acţiune nu este o opţiune. (...) Nu contează din ce partid facem parte. Nu e timp de orgolii politice. În definitiv, cu toţii reprezentăm oamenii. Şi astăzi, mai mult ca oricând, toţi trebuie să avem acelaşi obiectiv: să facem ca oamenii să traiască în comunităţi dezvoltate, europene şi prospere”, a mai transmis Ciolacu.

Legat de pachetul „Sprijin pentru România”, Marcel Ciolacu a anunțat că acesta se adaugă celor 3.4% din PIB deja cheltuiţi de guvern în sprijinul oamenilor şi economiei.

„Noul pachet de măsuri va proteja nivelul de trai al românilor. Trebuie să deblocăm investiţiile pentru a ajuta economia să funcţioneze. Acesta este momentul să ne unim. Trebuie să ne dăm mâna – Guvern, Parlament şi autorităţi locale, pentru ca pachetul ”Sprijin pentru România” să fie un succes”, a mai spus președintel PSD.