Marcel Ciolacu, despre șefia AEP: „Toni Greblă a fost audiat, a trecut, e pe lista de vot, nu pot să iau un drept al cuiva”
Marcel Ciolacu a confirmat indirect susținerea PSD pentru Toni Greblă la votul din Parlament pentru conducerea Autorității Electorale Permanente, actualul prefect al Capitalei „fiind pe lista de vot”.
Întrebat vineri când va fi numit noul şef al AEP, Marcel Ciolacu a spus că termenul de înscrieri a fost prelungit cu trei săptămâni. Președintele PSD a amintit că AEP funcţionează în prezent, iar decizia alegerii șefului instituției este la Parlament, confirmând în același timp și susținerea social-democraților pentru Toni Greblă.
„Eu cred că Parlamentul a găsit disponibilitatea asupra unei cereri şi am prelungit termenul cu încă trei săptămâni”, a declarat Marcel Ciolacu.
„În acest moment plenul decide. (...) Domnul Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot, nu pot să iau un drept al cuiva”, a confirmat Marcel Ciolacu sprijinul PSD față de Toni Greblă în funcția de președinte al AEP.
„Am înţeles că au fost probleme fiindcă a fost termenul prea scurt pentru înscrieri. N-am avut nicio problemă, am prelungit acest termen. S-a mai înscris cineva în această perioadă, din partea USR parcă. Îl recomandă funcția și activitatea, mai ales politică, fiindcă ţinând cont că a fost prin vreo patru partide chiar putem merge cu o logică că este chiar independent”, a mai comentat Marcel Ciolacu propunerea USR de a-l numi pe Cristian Preda la conducerea AEP.
Actualul prefect al Capitalei - Toni Greblă, fost judecător CCR și fost senator PSD, ar fi favorit în cursa pentru șefia AEP, de către PSD, potrivit surselor citate de Realitatea PLUS. În același timp, liberalii l-ar prefera pe vicepreședintele AEP - Marian Muhuleț, potrivit unor surse politice.
Procedura alegerii președintelui Autorității Electorale Permanente va fi reluată, la aproape trei luni de la demisia lui Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Viitorul candidat pentru șefia AEP va fi decis în ședința coaliției, urmând să fie prezentat până pe 17 martie în fața Parlamentului.
Conducerea Parlamentului a decis reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP. Termenul pentru depunerea de noi candidaturi este peste 10 zile, iar votul în Parlament va fi dat pe 28 martie. Mitulețu-Buică a demisionat de la conducerea AEP încă din 11 ianuarie, după ce a fost acuzat de conflict de interese. Acesta a rămas în continuare în instituție, ca secretar general, funcție pe care a ocupat-o și înaintea numirii ca președinte AEP în 2019. Demisia din fruntea AEP a lui Mitulețu-Buică a intrat în vigoare din 13 februarie 2023.
Conform legii, președintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ, pentru un mandat de 8 ani.
Fostul președinte AEP - Constantin Florin Mituleţu Buică a demisionat din funcție pe 11 ianuarie, după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul privind un conflict de interese despre numirea cumnatei sale într-o funcție în cadrul AEP.