MENIU

Marcel Ciolacu, de Ziua Independenței Ucrainei: Vom fi alături de poporul ucrainean până la victorie şi restaurarea integrităţii teritoriale

Foto: Facebook Ciolacu
Foto: Facebook Ciolacu

"Pentru al doilea an consecutiv, Ucraina celebrează Ziua Independenței luptând pentru libertate și pentru dreptul legitim de a-și alege singură destinul", a transmis, joi, premierul Marcel Cioalcu în mesajul postat pe pagina de Facebook a Guvernului României cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei.

"De un an și jumătate, poporul ucrainean rezistă cu mult curaj agresiunii ruse, susținut de puternica solidaritatea a comunității internaționale, iar România a avut și continuă să aibă o contribuție extrem de importantă", a declarat Ciolacu.
 
Șeful Guvernului de la București a precizat că la întâlnirea recentă avută cu omologul său Denys Shmyhal, precum și la reuniunea șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, la care a participat președintele Volodimir Zelenski, a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru Ucraina.
 
"Vom fi alături de Ucraina și de poporul ucrainean până la victorie și restaurarea integrității teritoriale, dar și mai departe, în procesul de reconstrucție a țării.
 
Cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei, transmit vecinilor noștri ucraineni cele mai bune gânduri și întreaga susținere pentru recâștigarea păcii și libertății", a transmis Marcel Ciolacu.
 

În fiecare an, pe 24 august poporului ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul Stat ucrainean.

Declaraţia de Independenţă a încoronat lupta de secole a poporului ucrainean pentru dreptul de a avea propriul lor stat, libertatea de a dezvolta cultura naţională, de a fi un membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale.

Independenţa statală a oferit oamenilor simultan drepturi şi libertăţi individuale, punând capăt sistemului totalitar sovietic. Formarea Ucrainei ca nou stat suveran a avut loc în paralel cu consolidarea democraţiei şi crearea economiei de piaţă cu orientare socială.

"Celebrând cea de-a 22-a aniversare a Independenţei, ucrainenii cred că consolidarea în continuare a suveranităţii naţionale şi a democraţiei, precum şi dezvoltarea unei economii de piaţă competitive, participarea activă în viaţa comunităţii globale, perspectivele de integrare europeană ale ţării noastre – reprezintă o garanţie sigură a prosperităţii Ucrainei şi calitatea sa de membru în viitor în familia naţiunilor Europei Unite", este mesajul transmis de Ambasada Ucrainei în România