MENIU

Mângâierea unui animal de companie poate scădea tensiunea arterială și stresul. Ce alte beneficii îți poate aduce pisica sau câinele tău

Dacă aveți un animal de companie, poate nici nu știți cât de norocos sunteți, din mai multe puncte de vedere. Pe lângă plăcuta companie pe care o oferă, patrupedul tău poate influența și starea ta de sănătate. Iată despre ce este vorba.

1. Poate reduce alergiile

Câinii, pisicile și alte animale de companie introduc diverși alergeni și bacterii în casa, localizați pe firele lor de păr și saliva. Dar animalele de companie vă pot ajuta, de asemenea, să dezvoltați imunitate la acești alergeni.

Cu toate acestea, poate depinde de tipul de animal pe care îl aveți. O analiză a studiilor a descoperit că expunerea la pisici a ajutat la prevenirea astmului, în timp ce expunerea la câini a crescut riscul de a-l dezvolta.

Plante toxice pentru pisici. Renunță la ele dacă ai feline în casă. Sunt foarte periculoase

Cu toate acestea, copiii mici par să obțină beneficii clare asupra sistemului imunitar de pe urma deținerii de animale de companie. La copiii cu vârsta sub un an, expunerea atât la pisici, cât și la câini este asociată cu un risc scăzut de astm și alergii, până la vârsta de 5 ani.

2. Stabilizează starea emoțională

Chiar și simplul fapt de a fi în aceeași cameră cu un animal de companie vă poate aduce beneficii asupra stării voastre emoționale.

Un studiu din 2020 a constatat că interacțiunea cu animalele de companie poate avea efecte complexe asupra sentimentelor noastre. Simpla prezență a unui animal de companie pare să contribuie la reducerea sentimentelor negative, în timp ce interacțiunea cu el, cum ar fi mângâierea poate potența starea de bine.

Un alt studiu care a implicat 263 de adulți din Statele Unite a constatat că cei care dețin animale de companie au declarat că sunt mai mulțumiți de viața lor decât cei care nu dețin un animăluț.

3. Încurajează mișcarea

Activitatea fizică regulată poate avea beneficii majore pe termen lung pentru sănătatea ta. Astfel având un câine vei face face mai multă mișcare decât persoanele care nu au unul. Iar mersul pe jos are, implicit, numeroase beneficii precum relaxarea psihică, reducerea stresului, un somn de calitate, longevitate, risc redus de diabet, demență, boli de inimă și multe altele.
prevenirea bolilor legate de vârstă

4. Companie

Proprietarii animalelor de companie își consideră, de obicei, animalele ca pe un membru important al familiei. Mulți oameni spun că au un atașament profund față de animalele lor de companie. Unele cercetări susțin că viața alături de un animal de companie ajută la creșterea stimei de sine și la ameliorarea singurătății la unii oameni.

5. Poate stimula interacțiunile sociale cu alte persoane

Dacă ai un câine, probabil cunoști bine acest fenomen. Plimbarea cu un câine crește semnificativ numărul de interacțiuni sociale pe care le ai cu străinii. Interacțiunile sociale regulate cu alte persoane pot avea multe beneficii pentru sănătatea fizică și mintală și vă pot ajuta să trăiți o viață mai lungă și mai împlinită.

6. Poate ajuta la reducerea stresului

Prin interacțiunea cu un animal de companie crește nivelul oxitocinei, care este un hormon cu rol în reducerea stresului.
De exemplu, cercetătorii unui studiu care a implicat deținuți japonezi au descoperit că un program de terapie asistată de câini a redus nivelurile de cortizol, hormonul stresului.

Mângâierea unui animal poate ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Și poți obține chiar beneficii doar privind animalele. Vizionarea videoclipurilor cu animale, de asemenea s-a dovedit că reduce stresul în acel moment.

De ce pisicile nu pot fi dresate. „Piesele de rezistență” ale felinelor, în comparație cu câinii

7. Ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă

Dovezile arată că persoanele care au animale de companie pot avea o tensiune arterială mai mică decât cei care nu au. Hipertensiunea arterială pe termen lung vă poate afecta grav sănătatea. Este un factor care contribuie la producerea mai multor afecțiuni de sănătate, inclusiv diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi.

Astfel că, unele studii, au relevat faptul că că a avea un animal de companie poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă. Persoanele care au un animal de companie au șanse mai mari de revenire după afecțiuni legate de inimă, cum ar fi un atac de cord. Acest lucru a fost valabil mai ales la câini.