MĂNĂSTIREA NICULA: 100.000 de credincioşi, în pelerinaj la Icoana Făcătoare de Minuni
Zeci de mii de credincioși din toate colțurile țării și-au petrecut noaptea în rugăciune la Mănăstirea Nicula, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Toţi aşteaptă să se roage la Icoana Făcătoare de Minuni din lăcaşul de cult.
Primele corturi au apărut în curtea bisericii încă de miercuri, iar numărul credincioşilor de la mănăstirea Nicula a ajuns sâmbătă la aproximativ 40.000. Pentru toţi momentul cel mai important este cel în care vor ajunge în faţa Icoanei Făcătoare de Minuni.
Nopţile sunt grele pentru pelerinii veniţi din toată ţara, însă, spun ei, credinţa îi ajută să treacă peste frig. Oamenii vin de zeci de ani aici, în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Peste 100.000 de oameni sunt aşteptaţi la slujba de duminică.
Cei doi înalți prelați, reprezentanți ai celor două culte — mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț și episcopul Florentin Crihălmeanu — au lansat credincioșilor îndemnul de a participa la acest eveniment religios, care este unul dintre cele mai mari care se organizează anual în România.
Aproximativ 100.000 de credincioși participă, la Mănăstirea Nicula, la slujbele religioase prilejuite cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.
Primii pelerini au ajuns încă de acum câteva zile la lăcașul sfânt, iar numărul lor a crescut semnificativ în cursul zilei de azi, potrivit Dej24.ro. Fie că au venit din apropiere, din județele învecinate, ori din colțurile îndepărtate ale țării, cu toții se roagă pentru sănătate și rezolvarea problemelor cu care se confruntă, dar și pentru iertarea păcatelor.
Credincioșii și-au instalat corturile pe dealurile din curtea bisericii și așteaptă, la rând, să ajungă la Icoana Făcătoare de Minuni. Noaptea și-o vor petrece în rugăciune, pe iarbă, în cort sau pe o folie de plastic. Pelerinii au venit cu provizii de acasă și au luat cu ei toate cele necesare pentru zilele petrecute în curtea Mănăstirea Nicula, de la mâncare și până la haine. ”Niciun sacrificiu nu este prea mare atunci când are loc în numele credinței”, cred aceștia.
Duminică va avea loc, începând cu ora prânzului, procesiunea de la Biserica Sf. Nicolae din Gherla către Mănăstirea Nicula, condusă de mitropolitul Andrei, care îi va avea alături pe PS Macarie, episcopul român al Europei de Nord, pe PS Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, și pe PS Ignatie Mureșanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
MĂNĂSTIREA NICULA. SF MARIA 2016. La rândul său, Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, va porni pe jos, tot duminică, în cursul după-amiezii, însoțit de preoți și credincioși, într-o procesiune către Nicula. Acest ritual are loc în Biserica Greco-catolică în fiecare zi a Adormirii Maicii Domnului care a fost sărbătorită după 1990.
"Nu avem voie să uităm istoria, de aceea să păstrăm în sufletul nostru Mănăstirea Nicula, locul nostru de pelerinaj eparhial și național. Toate parohiile, îndeosebi cele care au Hramul Adormirii Maicii Domnului, sunt chemate să participe la acest pelerinaj, pentru a fi cu toții împreună la pelerinajul anual la Nicula. Prin prezența noastră acolo, urmăm chemarea Cardinalului nostru Iuliu Hossu!", a scris episcopul Florentin Crihălmeanu în invitația la pelerinaj adresată credincioșilor săi, potrivit Agerpres.
În cursul zilei de duminică, în ambele biserici vor avea loc slujbe dedicate Fecioarei, iar la mănăstirea Nicula, la ora 21,30, icoana va fi scoasă din Biserică, pentru ca, după Utrenie, în cursul nopții, această să fie purtată în jurul bisericii, într-un ritual special care se ține în fiecare an.
La biserica greco-catolică din Nicula, după Vecernie, va urma, de la ora 19,30, una dintre cele mai frumoase și îndrăgite rugăciuni ale Ritului Oriental, 'Paraclisul Maicii Domnului', rostit de Surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului.
SF MARIA MARE. Obiceiuri şi tradiţii. Ce NU e bine să faci de Adormirea Maicii Domnului
MĂNĂSTIREA NICULA. SF MARIA 2016. În cursul zilei de luni, 15 august, va avea loc Liturghia, în cadrul căruia mitropolitul Andrei va sluji alături de episcopul Varlaam Ploieșteanul și de arhiereul vicar Ignatie Mureșanul. La fel, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, greco-catolicii vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească la altarul amenajat în curtea bisericii parohiale din localitatea Nicula.
"La Nicula s-a dezvoltat, timp de peste 300 de ani, unul din cele mai impresionante centre de pelerinaj din Europa, fiind alăturată marilor Sanctuare mariane europene, cum ar fi Lourdes, Fatima, Montserrat, Mária-Pocs, Loretto sau Czestochowa", consideră reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
Potrivit informațiilor oferite de Mitropolia Clujului, Mănăstirea de la Nicula este atestată documentar în anul 1552. În primul secol de existență aici a fost o așezare monahală modestă, "un fel de sihăstrie a câtorva călugări retrași în pustietatea codrului, păstrând urma discreției la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene", după cum susțin reprezentanții Mitropoliei Clujului.
Numele ei a ieșit la lumină de abia în primăvara anului 1699, prin icoana Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, cumpărată de la acesta de nobilul român Ioan Cupșa și donată apoi Mănăstirii Nicula. Icoana, care este elementul central al pelerinajului, o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Isus în brațe și a devenit, peste secole, una dintre cele mai emblematice reprezentări ale Fecioarei în Transilvania.
MĂNĂSTIREA NICULA. SF MARIA 2016. În secolul al XVIII-lea, mănăstirea devine din ortodoxă greco-catolică. Biserica de zid de la Nicula a fost construită în perioada anilor 1875-1879-1905, iar pictura interioară a fost făcută în tehnica tempera de profesorul Vasile Pascu, în anul 1961.
La rândul lor, reprezentanții Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla subliniază faptul că sfântul locaș de la Nicula a fost ctitorit la sfârșitul secolului al XIX-lea de episcopii greco-catolici Ioan Vancea de Buteasa și Mihail Pavel. Iconostasul care o împodobește este sculptat în lemn de tei de Samuil Keresteșiu din Tășnad în anul 1938 și are în centru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Prin forma sa solară, iconostasul este unicat și de o rară frumusețe, fiind o adevărată emblemă a Niculei.
Clădirea stăreției a fost construită între 1978-1989 și adăpostește un paraclis cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae" și o importantă colecție de icoane vechi, pictate pe sticlă și pe lemn, precum și o colecție de cărți vechi de cult printre care și "Cazania" mitropolitului Varlaam, tipărită în anul 1643.
Începând cu anul 1992, în condițiile libertății religioase de după Revoluția din Decembrie 1989, Mănăstirea Nicula a devenit al doilea mare centru de pelerinaj din România — după Mitropolia din Iași.
MĂNĂSTIREA NICULA. SF MARIA 2016. În primăvara anului 2001, fostul mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania a anunțat proiectul de rectitorire, când a fost sfințită și piatra de temelie a noii biserici și când, efectiv, au început lucrările. Principala construcție a acestui proiect este noua biserică, dar pe lângă aceasta au mai fost ridicate câteva edificii cu profil cultural. Tot la Mănăstirea Nicula mai există atelierul biblic al mitropolitului Bartolomeu, care a lucrat aici timp de 11 ani.