MENIU

Mănâncă doar fructe şi nuci și participă la ultramaratoane

Calin Cyfer

Ceea ce spune Călin Cyfer pare desprins din cele mai curajoase cărți de nutriție: de câțiva ani și-a schimbat complet viața, a vândut cam tot ce avea ca să plece în țări exotice, să schimbe aerul și să mănânce fructe. Multe fructe! De fapt, cam doar asta mănâncă.

Nuci, legume și kilograme de fructe zilnic. Asta dacă mănâncă și nu ține post negru. Cel mai lung a fost de 23 de zile, anul ăsta. Acum și-a impus o altă provocare: să urce timp de o sută de zile consecutiv pe vârful Postăvaru. A depășit deja jumătate din „maraton” și nu dă semne de abandon. Urbology.ro a stat de vorbă cu muzicianul Călin Cyfer

Tu mănânci doar fructe? De ce şi cum ai ajuns aici? Ştiu că e o poveste interesantă care a dus la această decizie radicală!

Nu mănânc doar fructe, dar cel puțin 60-70% din volumul alimentelor pe care le consum sunt fructe. Asta mă plasează în categoria frugivorilor, categorie din care face parte și omul, cu alimentația sa naturală. Pare o decizie radicală, dar pentru mine e una firească și logică. Întâi a fost o schimbare mentală/spirituală, prin care am devenit mai conștient la lumea înconjurătoare și adevărata noastră natură. După câteva luni au urmat schimbările în alimentație, ca o consecință a schimbărilor precedente. Am renunțat la produse animale și produse gătite la foc, iar într-o primă fază m-am bazat pe uleiuri pentru a avea calorii suficiente. Apoi mi-am dat seama că pentru calorii, în această dietă raw vegană, trebuie să te bazezi pe fructe. Acestea hidratează și oferă o cantitate aproape optimă de fibre, vitamine și minerale pentru buna funcționare a întregului organism. De atunci, corpul meu a funcționat mai bine decât la 20 de ani (acum am 40), n-am mai răcit deloc, am participat la maratoane și ultramaratoane.

Fructoza în exces nu face rău? Ai avut probleme de sănătate din cauza alimentației? Cum s-a obișnuit organismul? Ce recomanzi celor care ar vrea să urmeze aceeași cale?

Orice în exces face rău, dar, fizic, nu ai cum să consumi fructoză în exces din fructe. Lumea nu înțelege că fructele sunt 90% apă. Într-un kilogram de piersici ai doar 15g de fructoză. Poți să consumi fructoză în exces dacă bei sirop de porumb sau consumi fructoza izolat, dintr-un produs procesat. La ora actuală e o întreagă luptă împotriva fructozei în curentele de nutriție, ceea ce este total nejustificat. Eu consider fructoza ca fiind unul dintre cele mai importante nutrimente pentru organism, pentru că este singurul care nu are nevoie de „logistică” din partea organismului pentru a fi transportat la celule. De exemplu, glucoza are nevoie de insulină. Fructoza nu are nevoie de astfel de agenți de transport. Fructoza este dulce, iar nu degeaba dulcele este gustul care ne place cel mai mult nouă, oamenilor. E clar că ne-am dezvoltat ca specie într-o zonă în care fructoza era abundentă.

Citeşte mai multe aici.

Mai multe articole despre:
interviu maratoane Călin Cyfer