MENIU

Malformaţia cu care ne naştem şi care ne poate ucide pe loc

Malformaţia cu care ne naştem şi care ne poate ucide pe loc

Anevrismul congenital cerebral este o malformatie a vaselor sanguine sau a arterelor din creier. Nu da simptome decat foarte rar, iar cand se rupe, ne poate ucide pe loc. Anevrismul congenital este o umflatura anormala a vaselor de sange sau arterelor din creier. Creste an de an si se poate rupe fara niciun avertisment. In acel moment, se produce o hemoragie cerebrala care poate fi fatala.

"Ruptura anevrismului este o urgenta de gradul zero. 20% dintre pacienti decedeaza inainte sa ajunga la spital, iar alti 30% nu supravietuiesc, desi la spital li s-au acordat toate ingrijirile necesare. Doar jumatate dintre pacienti au sanse de supravietuire, daca ajung foarte repede la spital si hemoragia craniana nu este una foarte mare", spune neurologul Radu Costescu.

Oamenii care au aceasta malformatie nici nu stiu ca sunt adevarate bombe cu ceas. De cele mai multe ori, nu au niciun simptom decat atunci cand este prea tarziu, scrie bzi.ro.

„Anevrismul creste in fiecare an si, la un moment dat, se rupe. Pacientii pot sa nu aiba simptome pana in momentul fatal. In unele cazuri, dar mai rare, anevrismul poate da tulburari de vedere, dureri de cap sau crize de epilepsie. De cele mai multe ori, insa, pacientul afla de malformatie doar dupa ce anevrismul s-a rupt. De obicei, rupturile apar la varsta adulta. In momentul in care anevrismul se rupe, apare o durere de cap insuportabila, iar pacientii pot sa si lesine", mai spune medicul.