MENIU

Maia Sandu, mesaj după donația de peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca din România

Maia Sandu, mesaj după donația de peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca din România

Cele 100.800 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la AstraZeneca, oferit de România, a ajuns vineri la Chişinău.

Ceremonia de transmitere a donaţiei a avut loc la sediul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică din Chişinău.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a subliniat că donaţia reprezintă un imens gest de solidaritate pe care România şi statele membre ale UE l-au făcut pentru Republica Moldova şi poate fi privit şi ca parte a efortului "Team Europe" în lupta cu pandemia, relatează Agerpres.

Anunțul a fost făcut de președintele moldovean Maia Sandu.

„Astăzi Guvernul României a mai trimis în Republica Moldova un lot de 100.800 de doze de vaccin împotriva Covid-19. Datorită acestei donații, dar și celor anterioare oferite de România, am reușit să ne asigurăm țara cu vaccin, astfel încât fiecare cetățean care dorește să se vaccineze să aibă această posibilitate.

Suntem recunoscători României pentru tot sprijinul oferit necondiționat de la începutul acestei crize sanitare. Acum e important să continuăm procesul de vaccinare. Fiecare om vaccinat crește speranța că vom reuși să ieșim din această criză pandemică și să revenim la normalitate. Avem multe de făcut împreună!”, a scris Maia Sandu într-un mesaj pe Facebook.

Ajutorul umanitar sosit vineri în Republica Moldova conţine echipamente medicale şi vaccinuri împotriva COVID-19 şi este parte a pachetului de sprijin anunţat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chişinău, la invitaţia preşedintei Maia Sandu.

Până în prezent, România a oferit Republicii Moldova în total de 304.800 de doze de vaccin AstraZeneca. 

Acesta este al treilea transport umanitar pe care România îl face către Republica Moldova. În total, până în prezent au fost livrate 304.800 de doze de vaccin anati-COVID, în 27 februarie și 27 martie.
Dozele de vaccin împotriva COVID-19, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, fiind livrate de către Compania AstraZeneca, prin acordurile-cadru încheiate de Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.
 
Republica Moldova a raportat până în prezent 255.661 de cazuri confirmate cu coronavirus și 6.147 de decese, precum și 141.707 de persoane vaccinate anti-COVID-19.