MENIU

Maia Sandu a decretat marți, 4 iulie, zi de doliu național în Republica Moldova. Ce a determinat-o să ia această decizie

Maia Sandu a decretat marți, 4 iulie, zi de doliu național. Foto: Profimedia

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi un decret prin care se declară ziua de 4 iulie drept zi de doliu naţional. Această măsură este luată pentru a comemora victimele tragicului incident produs pe Aeroportul Internaţional din Chişinău la data de 30 iunie.

Decretul semnat de Maia Sandu subliniază că această declaraţie de zi de doliu naţional este un semn al profundei compasiuni şi solidarităţi faţă de familiile, rudele şi apropiaţii victimelor. Este un moment de recunoaştere a suferinţei lor şi de exprimare a sprijinului pentru aceste comunităţi afectate.

La data de 4 iulie, drapelele de stat din Republica Moldova vor fi coborâte în bernă în toate localitățile, precum și la misiunile diplomatice și consulare din străinătate. La ora 12:00, se va ține un moment de reculegere în memoria victimelor tragicului incident.

Autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să evite organizarea de evenimente festive de masă, iar instituțiilor de media li se solicită să ia în considerare semnificația zilei de 4 iulie la redactarea publicațiilor și formarea programelor, conform comunicatului citat de Agerpres.

Președinta Maia Sandu a semnat de asemenea un decret prin care se conferă post-mortem Medalia "Meritul Militar" celor două victime - Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și Serghei Munteanu, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră din cadrul Ministerului de Interne.

Incidentul armat a avut loc vineri seara la Aeroportul Internațional din Chișinău. Un cetățean din Tadjikistan i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a deschis focul mortal asupra unui polițist de frontieră și a unui angajat al securității aeroportuare. Atacatorul a fost ulterior capturat și se află în stare gravă la un spital din Chișinău.

Momentul atacului de la aeroportul Chișinău - Un polițist de frontieră și un agent de securitate au murit