MENIU

Mai mulţi peşti morţi, găsiţi în lacul Bistreţ din județul Dolj! Apele Române și DSV caută răspunsuri: s-au luat probe de apă

Mai mulţi peşti morţi, găsiţi în lacul Bistreţ din județul Dolj!/ Captură foto Gazeta de Sud

Alertă în județul Dolj, după ce mai mulţi peşti morţi au fost găsiţi în lacul Bistreţ. Specialiştii de la Apele Române au recoltat deja două probe de apă pentru a afla cauza decesului. Rezultatul va fi gata în 10 zile. În plus, a fost sesizat și DSV-ul pentru a face analiza peștilor morți. 

Reprezentanţii  Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au anunţat, luni, că dispeceratul instituţiei a fost sesizat, duminică seară, în legătură cu faptul că în lacul Bistreţ a fost găsit peşte mort pe maluri şi pe luciul apei. 

Personalul Apele Romane Jiu s-a deplasat la faţa locului şi a confirmat situația, constatând că la vărsarea râului Desnăţui în lacul Bistreţ erau peşti morţi şi au fost prelevate, pe loc, două probe de apă din lac. 

„Personalul Formaţiei Dunăre-Bistreţ, specialiştii din cadrul biroului GMPRA au confirmat mortalitatea piscicolă imediat ce au ajuns în teren. Specia de caras, specii cu greutate de aproximativ 100-300 grame. Peştii morţi au fost observaţi în zona malurilor, în special în locurile cu stufăriş abudent din coada Lacului Bistreţ. Se fac toate demersurile pentru a stabili cauza morţii peştelui”, a explicat directorul Administraţiei Baziale de Apă Jiu, inginerul Daniel Naicu.

De asemenea, specialiştii Apelor Române Jiu au prelevat, luni dimineaţă, alte două probe de apă - din zona polderului Mălăieni şi coada lacului - acestea fiind trimise la Laboratorul de Calitate a Apelor de la Vâlcea pentru a se  efectua analizele la pesticide. Rezultatul va fi disponibil în 10 zile. 

În plus de asta, a fost anunţată Direcţia Sanitar Veterinară (DSP) Dolj pentru a face analiza peştilor morţi. Acesta urmează să fie îndepărtat din lac şi incinerat.