Mai multe organizații neguvernamentale califică drept aberantă reanalizarea pachetului "Big Brother"
Mai multe organizații neguvernamentale își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului repropun, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată, care încalcă drepturile omului. Acestea reamintesc că "decizia Curții Constituționale de respingere a pachetului "Big Brother" datează din iulie 2014", și subliniază că "'urgența' invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale", informează Agerpres.
"Organizațiile semnatare ale acestui comunicat — Miliția Spirituală; APADOR-CH; ActiveWatch; Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI); Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI); Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI); Asociația Geo-spațial.org; Fundația Ceata; Asociația Interactive Advertising Bureau România(IAB România) — își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului", se precizează într-un comunicat al ActiveWatch transmis Agerpres.
În comunicat se reamintește că "acest presupus 'vid legislativ' este, de fapt, cunoscut de instituțiile statului de peste trei luni".
"Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituțional să analizeze în regim de urgență pentru astăzi, 8 ianuarie 2014, respingerea de către Curtea Constituțională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie și internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greșelile trecutului și îngrădește drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toți actorii din societate interesați de subiect", afirmă sursa citată.
În opinia semnatarilor comunicatului, accesul la datele menționate "se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedură penală".
Mai multe pe Agerpres.