MENIU

MAE: Situația din Siria, una deosebit de periculoasă. Avem peste 10.000 de cetățeni români acolo

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că, la ora actuală, în Siria, se află peste 10.000 de cetățeni români,  România fiind printre puținele state ale lumii "care are ambasada, încă, deschisă la Damasc și operațională". În acest context, MAE a atras atenția că "situația din Siria este una deosebit de periculoasă". 

"În Siria, la ora actuală avem peste 10.000 de cetățeni români care se află pe teritoriul statului sirian. Pot să precizez că, începând cu 2011, momentul declanșării conflictului militar din Siria, Ministerul Afacerilor Externe a repatriat, prin mijloace proprii, un număr de aproximativ 700 de cetățeni români", a declarat directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, informează HotNews.ro.

Potrivit oficialului MAE,  "un alt număr, mult mai însemnat" de cetățeni români, aflați în Siria, au reușit să se repatrieze în România pe cont propriu.

"Situația din Siria este una deosebit de periculoasă. România este printre puținele state ale lumii care are ambasada, încă, deschisă la Damasc și operațională. Este singura ambasadă a unui stat membru al Uniunii Europene care activează acolo", a mai spus directorul general al Departamentului Consular.

Bogdan Stănescu a mai precizat că România a preluat protecția și asistența consulară în favoarea Franței, Australiei, Canadei și protejează și asistă cetățenii Republicii Moldova.

MAE a creat unități consulare mobile, care pot oferi asistență consulară de urgență pe teren


Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, luni, crearea unor unități mobile consulare, în cadrul Centrului Consular de Crize, care se pot deplasa în orice colț al lumii pentru a oferi asistență consulară pe teren.

Florin Pârvu, director adjunct în cadrul Direcției Relații Consulare, a spus că Centrul Consular de Crize are "o componentă extrem de activă în ceea ce înseamnă deplasarea unor specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, diplomați de carieră în zone calamitate, unde există riscuri de securitate, astfel încât să acorde asistență consulară cât mai rapidă cetățenilor români."

"Această echipă de intervenție rapidă se poate pregăti în termen de maximum trei ore pentru a se deplasa în zonele cu risc de securitate sau în zone calamitate, pentru a oferi asistență consulară cetățenilor noștri", a mai spus Pârvu.