MAE, precizări de ultimă oră despre cei 35 de români rămași în Afganistan și evacuarea lor
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat luni că demersurile pentru evacuarea celor 35 de români blocați la Kabul, Afganistan, continuă. Anunțul MAE vine după ce președintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgență în criză a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe aeroportul din Kabul. Cetățenii rămași în Afganistan în acest moment sunt în principal personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil, a mai transmis MAE.
MAE precizează că, în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate din Afganistan, Celula de criză interinstituțională convocată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul afgan, în vederea evacuării acestora în condiții de siguranță.
Din datele deținute de MAE, în Afganistan se află în momentul de față 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil. MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menținut și menține legătura cu cetățenii români în toată această perioadă.
În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.
La momentul accelerării deteriorării situației de securitate, o parte dintre acești cetățeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetățeni români, angajați ai Delegației UE în Afganistan, au fost recent evacuați, aceștia aflându-se în acest moment la Doha și urmând a-și continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice.
Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea, în regim permanent, monitorizează evoluțiile și rămâne în contact cu partenerii internaționali ai României, respectiv cu ONU și reprezentanți ai companiei angajatoare, în vederea analizării operative a tuturor informațiilor și pentru a propune adoptarea măsurilor necesare în astfel de situații.