MENIU

MAE, mutări în criza cu Rusia: Noi ambasadori în Ucraina și Republica Moldova - LISTA celor 12 diplomați pentru România

MAE, mutări în criza cu Rusia: Noi ambasadori propuși în Ucraina și Republica Moldova Foto: Profi Media

Mai multe propuneri de ambasadori ai României au fost înaintate președintelui Klaus Iohannis de Ministerul Afacerilor Externe, printre care pentru Republica Moldova, Ucraina, ONU.

În urma aprobării și semnării de către președintele României, Klaus Iohannis, au fost publicate, la 4 februarie 2022, decretele de rechemare a 10 ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României, care urmează să își încheie misiunea, conform legii, în termen de 90 de zile de la această dată. Corelativ, au fost înaintate de către Ministerul Afacerilor Externe 12 propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea acestora era vacantă.

Acest demers este unul uzual, continuând procesul firesc de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, inițiat în anul 2020 și continuat în anul 2021, în conformitate cu practicile și prevederile instituționale, și vizează șefii de misiuni care au îndeplinit sau au depășit deja mandatul uzual de 4 ani în exercitarea funcției de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, anunță MAE într-un comunicat de presă..

În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări și respectiv de numiri sunt aprobate de către Președintele României, fiind inițiate de către Ministerul Afacerilor Externe și avizate de către Prim-ministrul României.

Formularea propunerilor de numiri de ambasadori a avut în vedere o serie de criterii care "să corespundă exigenţelor acestor posturi care asigură reprezentarea României la nivel înalt atât în sistem multilateral, cât şi bilateral, criterii aplicate şi în celelalte etape ale acestui proces de înnoire a conducerilor misiunilor diplomatice ale României", menționează MAE.

În etapa următoare, MAE urmează să transmită către comisiile parlamentare de specialitate, în conformitate cu reglementările şi practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere a celor 12 candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României.

Este vorba de 12 propuneri de numiri, în mai multe cazuri fiind vorba despre posturi vacante.

LISTA cu cele 12 persoane propuse de MAE pentru a ocupa o funcție de ambasador:

* Cornel Feruţă - Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York

* Răzvan-Victor Rusu - Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva

* Ion Jinga - Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg

* Cristian-Leon Ţurcanu - Republica Moldova

* Alexandru Victor Micula - Ucraina

* Daniel Ioniţă - Suedia

* Ion Naval - Turkmenistan

* Iulian Buga - Singapore

* Octavian-Bogdan Badica - Emiratele Arabe Unite

* Nicuşor Daniel Tănase - Qatar

* Florin Marius Tacu - Sultanatul Oman

* Iulia Pataki - Republica Federală Democrată Etiopia.