MENIU

Macron aplaudă ruptura dintre Rusia și Turcia după atacul din Siria

<p>Președintele Franței, Emmanuel Macron</p>

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat duminică seară că loviturile occidentale împotriva regimului de la Damasc nu reprezintă o declaraţie de război la adresa Siriei și au adus un mare câștig indirect: au creat o fisură între Rusia lui Putin și Turcia lui Erdogan.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat duminică seară că loviturile occidentale împotriva regimului de la Damasc au fost un succes militar, dar ele nu reprezintă o declaraţie de război la adresa Siriei, de unde, a spus el, l-a convins pe Donald Trump să nu retragă trupele americane, relatează Agerpres.

"Am reuşit operaţiunea pe plan militar", a declarat Emmanuel Macron în cursul unui interviu difuzat la postul de televiziune BFM, de radio RMC şi site-ul Mediapart.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au efectuat în noaptea de vineri spre sâmbătă lovituri militare contra regimului de la Damasc pe care îl acuză că a comis atacuri chimice asupra civililor pe teritoriul sirian.

Cu toate acestea, loviturile nu sunt o declaraţie de război la adresa Siriei, a subliniat el, reamintind dorinţa Franţei de a se găsi o soluţie politică "incluzivă" pentru a ieşi din acest conflict vechi de şapte ani. Şeful statului francez a lăsat să se înţeleagă că nu doreşte, în viitorul apropiat, plecarea lui Bashar Al-Assad.

"Finalitatea este de a construi ceea ce numim o soluţie politică incluzivă", a spus el, scoţând în evidenţă activismul diplomatic francez pentru "a vorbi cu toată lumea", în special cu susţinătorii lui Bashar Al-Assad şi cu actorii regionali ca Turcia.

Pentru a se ajunge la "această soluţie durabilă", "trebuie să vorbim cu Iranul, Rusia şi Turcia", a declarat Emmanuel Macron care şi-a expus viziunea sa de a face să se mişte liniile de fractură diplomatică dintre occidentalii blocaţi în negocieri purtate în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, şi ceilalţi actori ai crizei, printre care aceste trei ţări ce desfăşoară un proces diplomatic paralel, cel de la Astana.

Preşedintele Franţei şi-a exprimat satisfacţia că unitatea dintre Moscova şi Ankara a fost fisurată după aceste lovituri.

"Odată cu loviturile şi cu intervenţia noastră, i-am separat pe această temă pe ruşi de turci (...) Turcii au condamnat atacurile chimice şi au sprijinit operaţiunea pe care am desfăşurat-o", a spus el.

În ce îi priveşte pe cei doi aliaţi de bază ai Damascului, Rusia şi Iranul, Emmanuel Macron doreşte să îi includă în negocieri.

"Obiectivul meu, este de a-i putea convinge cel puţin pe ruşi şi turci să vină în jurul mesei de negocieri", a adăugat el.

Pe de altă parte, preşedintele francez a afirmat că Donald Trump este în prezent convins de necesitatea de a menţine o prezenţă militară americană în Siria.

"În urmă cu zece zile, preşedintele Trump spunea că Statele Unite au vocaţia de a se dezangaja din Siria, l-am convins că este necesar să rămână acolo (...). Vă pot asigura că l-am convins că trebuie să rămână pe termen lung", a mai spus şeful statului francez.

Mai multe articole despre:
Siria războiul din siria Emmanuel Macron