MENIU

Macovei, despre SIPA: Nu e normal ca magistrații să fie obiect al unui serviciu de informații

<p>Macovei: Toader a &icirc;ncălcat separaţia puterilor &icirc;n stat. Cererea de revocare a şefei DNA, ilegitimă</p>

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei, cea care a desființat SIPA, susține că nu este de partea celor care vor acum desecretizarea arhivelor, din cauza informațiilor cu caracter de ”bârfă” pe care acestea le conțin despre magistrați. Ea a explicat, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, care era circuitul informațiilor obținute de ofițerii serviciului și care a fost motivul pentru care acesta a fost închis.

”În spațiul public exista o mare neîncredere în ceea ce făcea SIPA, era ceva ocult și presa scria foarte des despre varianta în care ofițerii SIPA culegeau informații despre judecători și procurori și toate acestea ajungeau la un singur om - la ministrul Justiției, care nu era obligat să raporteze ce făcea cu ele”, a explicat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiției consideră că ”nu este normal” ca judecătorii, procurorii, sau avocații să fie obiect al unui serviciu de informații. ”Că se făcea legal sau ilegal e irelevant”, a completat aceasta.

În 2004, și Comisia Europeană a constatat că rămân întrebări asupra existenței unui serviciu de securitate parțial militarizat și ne spunea cam același lucru, a precizat Macovei.

”Nu are ce căuta un serviciu de informații în subordinea Ministerului Justiției”, a mai afirmat fostul ministru.

Macovei susține că nu se numără printre cei care doresc desecretizarea arhivelor SIPA. ”Și eu cred, ca Danileț, că nu este o idee bună desecretizarea. Am văzut că o parte din magistrați și din judecători s-au și pronunțat azi. Sunt lucruri amestecate. Ceea ce exista în societate era o bănuială de abuz”, a explicat ea.

Fostul minsitru susține că, înainte de desființarea SIPA a luat decizia ca circuitul informațiilor să fie următorul: ”70% din informațiile obținute de DGPA care priveau deținuți să nu mai treacă pe la ministru, ci să ajungă direct la Administrația Penitenciarelor, iar 30%, care priveau corupția, să ajungă direct la instituțiile competente, fără să mai treacă pe la ministru”, a mai precizat Macovei.

Citește și: Danileț: Arhiva SIPA nu conține probe, ci bârfe. Cine le voia, se putea întâlni cu foști ofițeri 

Mai multe articole despre:
Macovei arhiva SIPA