MACACUL JAPONEZ celebrat de ZIUA PAMANTULUI de către GOOGLE cu un logo special
MACACUL JAPONEZ este celebrat de ZIUA PAMANTULUI de GOOGLE cu un logo special. Ce este MACACUL JAPONEZ și ce trebuie să știi despre această specia de maimuță.
MACACUL JAPONEZ este celebrat de ZIUA PAMANTULUI de GOOGLE cu un doodle special. MACACUL JAPONEZ face parte din subfamilia Cercopithecinae, genul Macaca, ce cuprinde 20 specii. Numele este de provenienta portugheza si inseamna „maimuta”.
Aceste primate scunde au un bot alungit si o expresie deosebita a fetei, datorata, in principal, sprancenelor cu arcade puternice, coltilor mari si pungilor bucale largi. Au membrele potrivite ca lungime, iar la unele specii coada este mai lunga decat corpul.
MACACUL JAPONEZ . Se hranesc cu fructe, flori, insecte, oua, crabi si mamifere de dimensiuni mici.
Traiesc in grupuri de 10 pana la 30 de indivizi, fiind adaptabile celor mai variate climaturi si habitate, de la jungla tropicala la muntii inzapeziti. Pot fi intalniti in Algeria, Maroc, Tunisia si Gibraltar. Macacii berberi sau magotii, care traiesc pe stanca Gibraltarului, sunt singurele maimute din Europa care traiesc in liberatate.
Grupurile sunt formate din membrii de ambele sexe in numar aproximativ egal, fiecare membru avand un rang bine definit, mostenit din partea mamei. Pentru imperechere, femela este cea care decide care-i va fi partenerul, preferand uneori un mascul de rang inferior celui dominant. Conflictele intre grupuri sunt frecvente, iar pentru a le aplana, macacii berberi fac cadou potentialului adversar un pui, in semn de pace.
MACACUL JAPONEZ . Masculii se ofera de buna voie sa ingrijeasca puiul, indiferent daca acesta este propria progenitura sau nu. De cele mai multe ori un mascul isi alege un pui preferat din grup, pe care il poarta pretudindeni, il creste, il curata si se joaca cu el, pana cand acesta se face mare.
Macacul Rhesus este al doilea primat non-uman dupa cimpanzeu, al carui genom a fost segmentat, constatandu-se ca acesta are in proportie de 93% acelasi ADN ca si omul sau cimpanzeul. Este prima specie din categoria maimutelor pe cale de disparitie al carui ADN a fost descifrat. Segmentarea genomului macacului Rhesus va fi esentiala in munca de cercetare a biologilor, in domenii precum neurologia, biologia comportamentala, psihologia reproducerii, endocrinologia si cardiologia, dar mai ales in cercetarea HIV. (Sursa: Cotidianul)
De curand a fost descoperita o noua specie de MACAC JAPONEZ. Cercetatorii indieni au constatat prezenta in padurile din muntii statului Arunachal Pradesh, din nord-estul Indiei a unei specii noi, pe care au denumit-o macacul de Arunachal. Este vorba despre o maimuta mica, cu capul turtit si cu coada scurta, fiind cea de-a 21 specie de macac si a opta identificata in India. (Sursa: kappa.ro)
sursa: zooland.ro