MENIU

Cine este „lupul tânăr” din DNA care îl anchetează pe Victor Ponta

Ponta la DNA

Numele procurorului care îl anchetează pe Victor Ponta a fost făcut public chiar de premier, care a declarat la ieşirea de la audieri că „m-a chemat domnul procuror Uncheşelu”.

Procurorul care lucrează în dosarul lui Victor Ponta este unul dintre „lupii tineri" ai DNA. Până în urmă cu un an, Nicolae Jean Uncheşelu era procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, unde se ocupa de infracţiuni mărunte cum ar fi: conducerile fără permis, furturile sau tâlhăriile.

Un dosar instrumentat de Uncheşelu la Craiova a dus, însă, la condamnarea unui coleg procuror.

„În general se evită folosirea numelui. Ar putea da naştere la tot felul de interpretări", a declarat o sursă judiciară pentru Adevarul.ro Procurorul care-l anchetează pe Ponta pentru fapte de corupţie Jean Uncheşelu este unul dintre procurorii tineri ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Acesta a ajuns în structura centrală a instituţiei în aprilie 2014, când CSM a aprobat detaşarea de la Parchetul Judecătoriei Craiova. Procuror local, Uncheşelu a fost până anul trecut o „furnicuţă" a Ministerului Public, ocupându-se de infracţiuni mărunte, specifice procurorilor „locali".

În aprilie 2014, Secţia pentru procurori a CSM a aprobat numirea la DNA a opt procurori declaraţi admişi la interviul susţinut în 15 aprilie 2014. Printre cei opt procurori se afla şi Jean Uncheşelu, care anchetează acum dosarul lui Victor Ponta.

La Parchetul Judecătoriei Craiova, procurorul de caz din dosarul lui Victor Ponta a instrumentat mai multe dosare, dar de departe cel mai răsunător este un dosar în care două tinere, angajate ale unei case de schimb valutar, sunt acuzate că au scos din casieria firmei pentru care lucrau suma de 373.000 de lei, iar pentru a acoperi lipsa au întocmit contracte false de amanet.

Dosarul care vizează fapte din 2012 nu este finalizat nici acum pentru că se aşteaptă finalizarea unor expertize, dar ancheta din acest dosar a dus la condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a procurorului Dragoş Cristian Cerăceanu, coleg de birou al lui Uncheşelu.

Mai multe articole despre:
Victor Ponta anticorupţie Procurori DNA ponta dna