Luna albastră. Cum ne afectează viaţa şi de ce nu e bine să luăm decizii pe 31 iulie
O coincidenţă astronomică are loc vineri, 31 iulie. Despre Luna “albastră”, specialiştii spun că nu e nici pe departe albastră, cum nici Luna roşie sau roz nu există. Este vorba de o simplă convenţie de nume, Luna neschimbându-şi efectiv culoarea.
Mai exact, este vorba despre apariţia a două luni pline în aceeaşi lună calendaristică. Luna va atinge faza maximă vineri, pe data de 31 iulie, după ce a mai atins această etapă şi pe data de 2 iulie. Specialiştii spun că aşa-numita “Lună albastră” nu este deloc albastră, iar acest termen se asociază cu fenomenul rar caracterizat de faptul că Luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică.
Legendele spun că luna plină scoate la iveală tot ce este mai rău în comportamentul uman. Chiar şi în zilele noastre, mulţi oameni cred că luna plină este de vină pentru sinucideri, crime şi accidente rutiere, însă aceste lucruri nu au fost niciodată dovedite.
De secole, superstiţiile susţin că fazele lunii ne afectează comportamentul, iar un studiu confirmă, cel puţin parţial, influenţa pe care luna plină o are asupra acestuia. Acesta susţine că între ceasul nostru biologic şi deplasarea lunii există o conexiune.
În cadrul unui experiment citat de adevarul.ro, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au monitorizat somnul mai multe persoane urmărind influenţa fazelor lunii asupra lor. Michael Smith, coordonatorul studiului, a descoperit că participanţii la studiu au dormit cu 25 de minute, în medie, mai puţin atunci când era lună plină sau aproape plină.
Bărbaţii au fost mai afectaţi decât femeile, dormind cu 50 de minute mai puţin decât în mod normal. „Poate fi un avantaj al evoluţiei omului, strămoşii noştri erau probabil mai energici şi mai alerţi atunci când vânau pe timpul unei luni pline”, spune Michael Smith, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“.