MENIU

Lukașenko răspunde Occidentului: Ne vom uni trupele cu Rusia. Armata din Belarus, în stare de pregătire de luptă

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin

Belarus și Rusia își vor uni trupele în cazul unei amenințări dinspre Occident! Avertismentul vine din partea președintelui contestat al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a precizat și că a cerut armatei să intre în stare de pregătire de luptă. În prezent, frontiera nu a fost trecută de niciun soldat rus, a dat asigurări liderul de la Minsk.

Lukașeno acuză țările occidentale că vor să îl îndepărteze de la putere pentru a slăbi influența Rusiei.

”Pentru Occident, Belarus este doar o trambulină către Rusia, ca întotdeauna. Spre deosebire de Hitler, care şi-a trimis armata asupra Moscovei, ei încearcă să spargă puterea la locul ei, să o înlocuiască cu una nouă care va cere un ajutor militar unei alte ţări şi va desfăşura trupe”, a acuzat liderul de la Minsk.

Acesta a avertizat și că va riposta în cazul reimpunerii sancțiunilor de către UE. În timpul unei vizite la o fabrică din estul țării, Lukaşenko a ameninţat cu tăierea rutelor de tranzit prin Lituania. ”Am dat instrucţiuni guvernului să prezinte o propunere privind reorientarea tuturor fluxurilor comerciale dinspre porturile lituaniene către altele”, a precizat Lukașenko.

Liderul de la Minsk a mai anunțat că a ordonat ca jumătate din efectivele armatei din Belarus să intre în starea de pregătire de luptă, ca răspuns la ceea ce el numeşte ameninţări din partea Occidentului, notează Agerpres.


Zeci de mii de oameni protestează, de trei săptămâni, nemulțumiți de anunțul privind realegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, pentru al șaselea mandat. Manifestanții acuză fraudarea alegerilor și îi cer demisia. Forțele de ordine au încercat să pună capăt protestelor prin violențe și arestări, lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, fiind nevoită să se refugieze în Lituania. În urma confruntărilor de la proteste, trei oameni au murit și zeci au fost răniți. UE a anunțat că nu recunoaște rezultatul scrutinului din 9 august și că va reimpune sancțiuni împotriva responsabililor de fraudarea alegerilor și de reprimarea violentă a manifestațiilor.



Mai multe articole despre:
belarus aleksandr lukasenko rusia occident