MENIU

Lukașenko îl lasă în ofsaid pe Putin - Președintele Belarus evită participarea directă în războiul din Ucraina

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus

Președintele Belaru, Aleksandr Lukașenko, încearcă să evite participarea directă în războiul din Ucraina declanșat de Vladimir putin în urmă cu aproape trei luni, susține Serviciul britanic de informații.

Președintele Lukașenko este pe punctul de a sprijini invazia rusă în Ucraina dar ezită să se implice direct. Acesta dorește să evite participarea militară directă la război, din cauza riscului sancțiunilor economice. În plus nu dorește să se confrunte cu o eventuală ripostă din partea Ucrainei în cazul implicării directe în război, susține Serviciile britanice de informații în raportul zilnic.

Potrivit expertului militar ucrainean, colonel în rezervă Oleg Zhdanov, Vladimir Putin l-ar forța pe Aleksandr Lukașenko în direcția nord-nord-vest Luțk-Lviv (Lvov).

Până în prezent, forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflictul ruso-ucrainean. Însă teritoriul Belarus a fost folosit de ruși pentru ofensiva inițială și avansul trupelor ruse în Kiev și Cernihiv. La fel, rușii au lansat atacuri cu rachete asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarus.

După exercițiile de la începutul lunii mai, Belarus a anunțat desfășurarea de forțe de operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina. Pe 10 mai, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Belaruse Viktor Gulevici a anunțat desfășurarea unui grup de forțe de operațiuni speciale la granița cu Ucraina, notează Unian.net.

„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței poate fi identificată de trupele ucrainene, astfel încât acestea nu pot fi dislocate pentru a sprijini operațiunile din Donbas”, mai notează serviciile britanice de informații.

De la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, trupele ruse au intrat în Ucraina, inclusiv din Belarus. În aprilie, Forțele Armate ale Ucrainei au alungat trupele rusești din regiunile de nord ale țării, iar invadatorii ruși s-au retras pe teritoriul Belarusului. De aici s-a făcut și redistribuirea forțelor ruse apoi din nou au fost desfășurate pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, Federația Rusă lansează periodic rachete către mai multe obiective ucrainene, de pe teritoriul Belarus.