MENIU

Lukașenko, aliatul lui Putin, nu recunoaște că ar fi implicat în războiul din Ucraina: „Nu va avea loc nicio mobilizare în Belarus. E o minciună!”

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin

Dictatorul din Belarus, aliat al lui Vladimri Putin, Aleksandr Lukașenko, neagă vreo implicare în mobilizarea forțată anunțată de Rusia pentru războiul din Ucraina.

„Nu va avea loc nicio mobilizare în Belarus. Este o minciună, un fakenews”, a anunțat vineri președintele țării, Alexander Lukașenko, relatează TASS.

„Această mobilizare este în Rusia. Adevărul este că Occidentul încearcă acum să ghicească ce punem la cale. Nu va exista nicio mobilizare. Este o minciună”, a completat Lukașenko, citat de agenția de presă BelTA.

Dictatorul din Belarus a continuat să acuze că este un fakenews și că Belarus va răspunde cu siguranță la posibilele amenințări și încercări de a comite acte de terorism. De aceea sunt organizate în mod regulat diverse exerciții, inclusiv cele care implică miliția populară, astfel încât oamenii să își cunoască îndatoririle și să aibă abilitățile militare necesare.

Declarațiile lui Lukașenko nu prezintă o prea mare credibilitate, comentesază presa internațională și analiștii militari, mai ales că președintele Belarus l-a ajutat pe Putin la începutul războiului, când a lăsat Armata Roșie să folosească teritoriul țării sale pentru a începe invazia la 24 februarie acest an.  Atacurile rusești și pătrunderea tancurilor și autoveiculelor rusești a fost permisă de Belarus în prima zi de război. Atacul rușilor a fost lansat în prima etapă pe 24 februarie către Kiev pe frontul nordic dinspre Belarus, în paralel cu linia nord-estică spre Harkov și cu cea din sud, dinspre Crimeea, dar și din regiunea de sud-est dinspre Donbas cu ajutorul republicilor separatiste proruse Donețk și Lugansk.