Ludovic Orban, taxat de un judecător: Este grav și nepermis că îndeamnă la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale
Război între Guvern și Curtea Constituțională după decizia care le permite bolnavilor să plece din spitale și să nu mai stea în carantină. Judecătorul constituțional Daniel Morar îl pune la punct pe premierul Ludovic Orban și îi transmite că îndemnul la nerespectarea deciziilor CCR este „un lucru grav și nepermis într-un stat de drept”.
„Constat că este a nu știu câta oară când premierul României îndeamnă la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, ceea ce este un lucru grav și de nepermis într-un stat de drept. Însă, văd că de această dată, premierul nici măcar nu înțelege sensul deciziilor Curții. Prin deciziile date privind starea de alertă, Curtea nu stabilește obligații în sarcina cetățenilor, ci le protejează acestora drepturile și libertățile fundamentale, iar obligațiile sunt stabilite în sarcina autorităților statului”, a spus judecătorul Daniel Morar, potrivit presacurata.ro.
Replica lui Morar vine după ce Orban a spus că românii nu ar trebui să țină cont de deciziile CCR în contextul epidemiei de coronavirus.
Ludovic Orban a transmis sâmbătă un mesaj surprinzător românilor! Premierul îi îndeamnă pe cei care sunt infectați cu noul coronavirus să rămână internați în spital și să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, care permit externarea la cerere a pacienților chiar daca sunt pozitivi COVID.
Mesajul premierului de nerespectare a deciziei CCR vine după ce judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională. Potrivit CCR, nu se pot restricționa drepturi fundamentale decât prin lege, și nu prin ordin de ministru.
Orban a fost taxat și de lideri ai Opoziției în urma îndemnului la nerespectarea deciziilor CCR. Victor Ponta și Marcel Ciolacu l-au atacat dur pe Ludovic Orban în mesaje postate pe paginile de socializare.
Declarațiile premierului și replicile Opoziției și a CCR vin în contextul în care Institutul de Sănătate Publică a tras un semnal de alarmă prin confirmarea creșterii accelerate a îmbolnăvirilor COVID încă după primul val de relaxare, din 15 mai. De peste o lună, în fiecare săptămână sunt raportate tot mai multe cazuri noi la nivel național, peste 200, ajungând și la peste 400 de cazuri. Jumătate din infectările raportate în întreaga țară sunt în cinci județe: Argeș, Brașov, Prahova, Buzău și București.
În ultimele 24 de ore, au fost anunțate alte 416 cazuri noi şi 23 de decese. Până sâmbătă, 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care au murit 1.731. Dintre cei confirmați pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
De asemenea, România este în acest moment în zona galbenă din cauza creșterii numărului de cazuri noi depistate în ultima lună. Amploarea cazurilor noi plasează țara în zona galbenă, a patra ca risc din Europa. Creșterea numărului de cazuri noi depistate au pus România încă de săptămâna trecută în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care vor să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie. În plus, sâmbătă, 4 iulie a fost confirmat primul caz de infectare a unui turist român: o femeie aflată în vacanță în insula Creta va sta următoarele două săptămâni în carantină după ce testul coronavirus a ieșit pozitiv.