MENIU

Ludovic Orban: Statul câștigă cel mai mult din majorarea facturilor, furnizorii riscă să intre în faliment

Ludovic Orban la Realitatea Plus

Fostul premier Ludovic Orban a explicat, la Realitatea Plus, că statul și, implicit, guvernul, sunt principalii beneficiari ai majorărilor tarifelor din energie. Orban a atras atenția că, din dorința de a incasa rapid mai mulți bani în buget și mai ales prin faptul că-i protejează pe producători, de la care vin marile majorări, guvernul îî afectează pe furnizori. 

Invitat la emisiunea "Controversat" de la Realitatea Plus, Orban a reproșat guvernului că și-a direcționat toate criticile asupra furnizorilor și nu spune nimic despre producători, cei care au operat majorări masive.

"Producătorii de gaz autohtoni preferă să vândă scump la export sau să obțină un preț mare la intern. De ce prețul este atât de mare?! Din cauza guvernului. Și cine câștigă? Nu furnizorii, nu distribuitorii, ci statul, guvernul în primul rând și evident companiile producătoare de energie," a afirmat Orban.

Fostul premier a atras atenția că Forța Dreptei, formațiune pe care a înființat-o după ce a părăsit PNL, a explicat câteva metode simple prin care se pot reduce facturile, dar toate pornesc de la premisa că statul este dispus să renunțe la încasările uriașe pe care le are în prezent.

"În acest moment, o soluție ar fi să se intervină asupra companiilor producătoare și le limiteze marja de adaos, ori asta înseamnă că pierde statul bani pe care-i poate arunca pe tot felul de pomeni de tip electoralist. 

Nici soluția de compensare de acum nu este bună, îi poate băga in faliment pe toți furnizorii, dacă nu reușesc să se alimenteze la prețuri mai mici decât cele cu care au facturat deja la clienți," a explicat Ludovic Orban, la Realitatea Plus.