Ludovic Orban, mesaj despre majorarea pensiilor: Atât se poate. Cine promite mai mult minte
Premierul Ludovic Orban a confirmat, vineri, că punctul de pensie va crește cu 14%. Șeful executivului a dat asigurări că procentul respectiv poate fi asigurat din buget, însă a făcut apel la responsabilitate și înțelegere din partea pensionarilor nemulțumiți și a oamenilor politici. ”Poți să faci rău României, și asta face majoritatea PSD, și făcându-te că vrei să faci bine”, a transmis premierul.
”Ca urmare a contracției economice de 3,8%, veniturile, atât la bugetul de stat, cât și la bugetul fondului de pensii și de sănătate, au înregistrat scăderi semnificative. Veniturile vor fi cu 30 de miliarde mai mici față de cele proiectate în conformitate cu indicatorii economici care au stat la baza legii bugetului de stat. Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, guvernul va crește pensiile cu un procent consistent, de 14%. Este o creștere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanța pe anul viitor și pe anii care vor urma.
Orice altă decizie de creștere a pensiilor va fi luată doar pe baza analizelor economice extrem de serioase. România are nevoie de acces la finanțări, cu costuri minime, pentru a putea asigura resursele financiare suportării cheltuielilor”, a spus Orban.
Premierul a subliniat că unele decizii care pot aduce avantaje în prezent pot avea efecte negative pe termen lung, precum creșterea inflației și a finanțării, dacă nu au la bază o analiză bine fundamentată, care să țină cont de realitatea economică.
”Orice creștere de pensie care este făcută fără să țină cont de evoluția economiei și de capacitatea efectivă a economiei de a susține astfel de creșteri se va întoarce împotriva părinților, bunicilor și a interesului general al societății. Orice astfel de creștere poate duce la situații extrem de grave, fie inflație, care înseamnă că este anulată de creșterea prețurilor, fie există un risc să ne finanțăm din ce în ce mai greu și mai scump. Eu nu pot accepta o astfel de situație. De patru luni este un adevărat dezmăț în Parlament în materie de legi care generează noi cheltuieli pentru bugetul de stat și celelalte bugete. Ne-am luptat pe toate căile să împiedicăm astfel de decizii. Din păcate, au fost adoptate și cresc nota de plată. Dacă le crești prea mult, nu le mai poți plăti”, a mai transmis premierul.
Șeful executivului a făcut un apel către pensionari să înțeleagă situația economică dificilă în care ne aflăm și buna intenție a guvernului, dar și necesitatea adoptării unor măsuri sustenabile.
”Îi rog pe cei care au muncit o viață să înțeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, pe care ne-o asumăm și garantăm că o putem susține. De asemenea, vom face tot ce ține de noi pentru ca inflația să rămână scăzută. Fiecare părinte și bunic trebuie să înțeleagă că atât se poate. Cine promite mai mult minte. Se știe foarte clar că avem o decizie a CCR care spune clar că, odată ce stabilești un nivel al pensiilor, nu pot fi tăiate. Din cauza asta, orice decizie privind majorarea pensiilor trebuie să fie bine fundamentată, să garanteze capacitatea statului de a face față obligațiilor de plată”, a conchis Orban.