MENIU

Ludovic Orban: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari este perfect constituțională - un act de DREPTATE

Ludovic Orban

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a salutat miercuri votul din Parlament privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori. Este un act de dreptate, perfect constituțional, a subliniat liderul PNL. 

Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptat cu 357 de voturi ”pentru” și nicio abținere. 823 de senatori și deputați primeau astfel de indemnizații, efortul bugetar fiind foarte mare, de 4,5 milioane de lei.

”Este o decizie foarte serioasă a Parlamentului. Astăzi, parlamentarii au arătat că sunt gata să renunțe la avantajele dobândite prin votul majorității parlamentare în legislaturile trecute. 
Reprezentau un privilegiu, o formă de plată a unor sume pentru reprezentanții cetățenilor care au fost trimiși în Parlament ca să le reprezinte interesele, nu să își dea pensii speciale. 

VIDEO Este OFICIAL - Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate, după șase ani!

Întrebat dacă proiectul ar putea fi atacat la CCR, Orban a răspuns că ”este perfect constituțional” pentru că nu face decât să aducă dreptate. Liderul PNL a  subliniat că ”voința actualei coaliții a fost determinantă” în adoptarea lui.

”Din punctul meu de vedere, proiectul de lege este perfect constituțional. Este un act de dreptate făcut de actualii parlamentari în raport cu cetățenii. Cei care au votat au arătat că nu sunt mai presus de lege, că nu vor să își folosească poziția de parlamentar. Așa cum o majoritate parlamentară a hotărât să introducă în legea privind statutul deputaților și senatorilor acest drept, la fel Parlamentul poate decide eliminarea lui. 

Decizia de astăzi a Parlamentului nu ține cont de contabilitate, ci de Constituție și dreptate. 

Voinţa actualei coaliţii a fost determinantă în adoptarea acestui proiect. Pensiile speciale au fost introduse în 2015, de o majoritate parlamentară formată din PSD, UNPR şi ALDE, în legislatura trecută, în care PSD a avut aproape 50% din Parlament, deşi PNL şi partenerii noştri de coaliţie am depus proiectul de lege pentru a opri plata pensiilor speciale pentru parlamentari, majoritatea nici măcar nu le-a trimis pentru raport către Comisia de Statut.Dacă nu exista voinţa actualei coaliţii, în special a PNL şi al aliantei USR PLUS, astăzi nu s-ar fi ajuns la acest deznodământ corect şi drept pentru România”, a mai spus Orban.