MENIU

Opoziţia, în război cu Tudorel Toader, după modificările anunţate pentru Legile Justiţiei

 Modificările anunțate de Tudorel Toader la legile justiției au stârnit o adevărată revoltă în rândul politicienilor din opoziție. "Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic justiția " strigă, în cor PNL, PMP, USR dar și europarlamentarul Monica Macovei. Liberalii anunță că vor ataca la Curtea constituțională legile, dacă vor trece de Parlament în această formă. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat, într-o declaraţie de presă, că prin modificările pe care vrea să le facă Tudorel Toader se încalcă independenţa Justiţiei. Anterior, acesta a scris pe Facebook, că scoaterea preşedintelui ţării din ecuaţia numirii şefilor de parchete va face ca ministrul Justiţiei să numeasă procurori obedienţi, care să răspundă la comenzi şi care să nu mai îndrăznească să declanşeze anchete împotriva „protejaţilor din clientela politico-economică”.

El a ţinut să precizeze că liberalii sunt împotriva modificărilor aduse legilor justiţie şi se vor lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea acestor „enormităţi” care riscă să distrugă independenţa puterii judecătoreşti.

„Guvernul îşi dă aramă pe faţă. Dragnea şi Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupţie, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea preşedintelui din ecuaţia numirii şefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justiţie, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va caută să numească procurori obedienţi, care să răspundă la comenzi şi care să nu mai îndrăznească să declanşeze anchete împotriva protejaţilor din clientela politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de luptă împotriva opozanţilor”, a afirmat liderul PNL.

Orban a mai spus că „prin trecerea inspecţiei judiciare în subordinea Ministrului Justiţiei, aceasta riscă să se transforme într- o falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistraţii”.