Ludovic Orban, atac la tabăra Cîțu: „Nu-i înțeleg pe colegii mai înfierbântați care au votat amânarea dezbaterii moțiunii de cenzură. E de... Kafka!”
Ludovic Orban le transmite colegilor „înfierbântați” din tabăra Cîțu să studieze mai temeinic legislația și procedurile parlamentare și deciziile Curții Constituționale. Președintele PNL a declarat, joi, la ieșirea de la ședința Birourilor permanente reunite că amânarea dezbaterii moțiunii de cenzură este... de Kafka”, cei care au votat „amânarea la calendele grecești au făcut-o pe proprie răspundere”.
„Majoritatea de la Birourile permanente reunite (BPR - n.red.) de astăzi a decis amânarea dezbaterii moțiunii, utilizând ca temei conflictul de natură constituțională declanșat de premierul Florin Cîțu cu Parlamentul. Poziția mea a fost foarte clară și limpede. Am fost prezent și nu am votat această propunere. Nu pentru că îmi doresc să se dezbată și să se voteze mai repede, ci pentru că această decizie este profund neconstituțională. (...) Votul este o încălcare a deciziilor CRR și a statului de drept”, a declarat Ludovic Orban, joi, la ieșirea de la ședința BPR.
Președintele Camerei Deputaților și președinte al PNL, Ludovic Orban a reamintit în declarațiile făcute presei de deciziile anterioare ale Curții Constituționale care nu au recunoscut un conflict de natură constituțională în spețe similare cu cea din prezent. Acesta spune că „votul este o încălcare a deciziilor CRR și a statului de drept” și că „există o altă decizie a CCR care spune că nu se poate prelungi dezbaterea la nesfârșit”.
„Colegii mei de partid mai infierbântați să-și aducă aminte anul 2020, de decizia CCR ca invocarea declanșării conflictului juridic intre Guvern și Parlament nu poate opri moțiunea de cenzură. De ce? Ca prim-ministru al Guvernului PNL, în august 2020, când PSD a inițiat moțiune de cenzură împotriva Cabinetului pe care-l conduceam, am invocat la Curte un conflict de natură contituțională cu proivire la procedura depunerii moțiunii de cenzură (...) CCR a constatat că nu există un conflict de natură constituțională și că Parlamentul a procedat corect, constituțional, prin derularea moțiunii de cenzură”, a explicat Ludovic Orban.
„Există o altă decizie CCR cu termenul constituțional de la citire la dezbatere și vot. Se spune foarte clar că nu poate să se amâne nejustificat. Sunt profund afectat că, deși în convocarea plenului reunit am postat pe site o informare cu privire la deciziile CCR privind procedura derulării moțiunilor de cenzură. Cei care au votat amânarea la calendele grecești au făcut-o pe proprie răspundere.
Sincer, nu-i înțeleg pe colegii care au votat astăzi. Cum au putut să voteze?! (...) Ei amână dezbaterea moțiunii de cenzură...E de Kafka”, a mai spus Ludovic Orban.
Birourile Permanente reunite au decis joi dimineață că dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR împotriva Guvernului Cîțu se amână până la decizia CCR în urma soluționării sesizării depuse de Guvern. Astfel că joi după-amiază, în plenul reunit va avea loc doar citirea moțiunii de cenzură.