MENIU

Ludovic Orban, ANUNȚ despre declarația pe proprie răspundere a părinților și purtarea măștii la școală

Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban a anunțat că decizia finală despre obligativitatea declarației pe proprie răspundere a părinților și a condițiilor începerii școlii în siguranță va fi luată luni, iar ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății va fi publicat cel târziu marți.

 

Despre condițiile la începerea școlii și declarația pe proprie răspundere care trebuie completată de părinți, premierul Ludovic Orban a anunțat că „maine (luni, 31 august - n.red.) vom lua o decizie finala dacă declarația va fi obligatorie, avem evaluarile facute, ordinul comun va fi publicat maine, cel tarziu marti. E în curs de dezbatere ordinul comun”, la un post TV, duminică seară.

Cum va arăta declarația pe proprie răspundere pe care o vor completa părinții când își trimit copiii la școală

Despre purtarea măștii la ore, premierul a spus că va fi obligatorie.

„Pentru preșcolari va fi foarte greu de impus. La clasele I-IV, ciclul primar, gimnazial, liceal, vor purta. Vor exista dezinfectanți în fiecare clasă, o utilizare a spațiului astfel încât să se permită o distanță, măcar de un metru.

Care sunt regulile pentru deschiderea școlilor în 14 septembrie

Noi nu putem ști ce se întâmplă în fiecare școală, de aceea am creat acest mecanism. Decizia cum se va deschide școala o ia conducerea școlii. Vom permite probabil anumite flexibilități în decizie.

În toate țările, odată cu deschiderea școlii, apar situații de risc. Și noi gândim un sistem, dacă apare un caz într-o clasă, automat, pentru 14 zile suspendăm cursurile și le organizăm online pentru toată clasa respectivă.  E posibilă și închiderea școlii dacă apare un anumit număr de cazuri”, a mai spus Ludovic Orban.

Care sunt regulile pentru deschiderea școlilor în 14 septembrie

Despre testarea profesorilor, premierul Orban spune că nu este posibil, deși Guvernul a luat în calcul acest lucru.

„Ne-am gândit la acest lucru, dar sunt aproape 300.000 de cadre didactice în condițiile în care capacitatea de testare la nivel național e de peste 30.000 pe zi. Vom permite copiilor care au anumite boli care creează un risc suplimentar, să urmărească online”, a mai declarat premierul duminică seară.