LUCRUL NEŞTIUT despre persoanele care obişnuiesc să scrie comentarii online
Persoanele care obişnuiesc să lase comentarii la diverse materiale şi articole publicate pe internet pot afişa trăsături narcisiste, psihopate şi sadice, care se accentuează cu cât petrec mai mult timp online, se arată într-un studiu realizat de o echipă de cercetători canadieni.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Manitoba a descoperit că cea mai comună trăsătură a persoanelor care scriu comentarii la diverse articole publicate online este comportamentul sadic.
Pentru a identifica comentatorii online, cercetătorii au dezvoltat nişte teste simple.
"Respondenţii au completat chestionare de personalitate şi un sondaj pe internet, comentând stiluri", a spus echipa de la Universitatea din Manitoba.
Cercetarea a fost condusă de Erin Buckels şi de doi colegi de-ai săi.
Aceştia au definit comentarea online ca "practica de a te comporta într-un mod înşelător, distructiv sau perturbator, într-un cadru social pe internet, fără niciun scop folositor aparent".
În urma testelor, comentarea online a fost asociată cu sadismul, psihopatia şi machiavelismul. Dintre toate acestea, sadismul a fost identificat ca cea mai puternică legătură cu acţiunea de a comenta online.
"Exercitarea altor activităţi online, cum ar fi discuţiile pe chat şi dezbaterile, nu a fost asociată cu sadismul", mai spun cercetătorii canadieni.
Pentru realizarea acestui studiu au fost dezvoltate două teste. Într-un test, li s-a cerut participanţilor să spună "ce le place să facă cel mai mult" când stau pe site-urile de comentarii online, având la dispoziţie cinci opţiuni: "să dezbaţi subiecte care sunt importante pentru tine", "să discuţi cu alţii", "să-ţi faci prieteni noi", "să comentezi ce spun alţii" şi "altceva".
Potrivit rezultatelor testului, 5,6% dintre respondenţi se bucură "să comenteze".
"Atât comentatorii online, cât şi sadicii simt o bucurie sadică la necazul altora", a spus echipa de cercetători.
"Sadicii vor doar să se distreze... şi internetul este terenul lor de joacă", au mai spus oamenii de ştiinţă.