MENIU

Lucian Bode îl contrazice pe Cătălin Drulă. Ce se întâmplă cu Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare

Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a admis, luni, că Agenția Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) are nevoie de un proces de restructurare, însă a precizat că nu se pune problema desființării, așa cum a anunțat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

”Având în vedere rolul şi responsabilităţile celor două autorităţi în domeniu, în special ARSVOM, şi mă refer la rolul pe care îl au în domeniul situaţiilor de urgenţă, domeniu pe care îl gestioneză Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, am constatat necesitatea iniţierii demersurilor pentru integrarea în cadrul M.A.I. şi coordonarea acestui de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
În acest sens, a fost constituit un grup de lucru interministerial în scopul elaborării unui proiect de act normativ necesar pentru preluarea ARSVOM şi Centrului de Coordonare a activităţilor de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în cadrul M.A.I. Nicio clipă nu s-a pus problema desfiinţării ARSVOM”, a spus ministrul într-o conferință de presă la Cernavodă. 

Bode a subliniat că agenția are un rol esențial în domeniu.

Precizarea vine după ce, la începutul lunii, Drulă a anunțat că ARSVOM va fi desfiinţată şi că a primit un acord în acest sens de la premierul Florin Cîţu.

”Am un anunţ de făcut: această Agenţie va fi desfiinţată. Am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul. Atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU pentru că, de fapt, nici nu îşi avea neapărat rostul, iar prin felul în care au reacţionat, în fine, e un dosar în curs, va trebui să ajungă la final, arată că sunt suspiciuni mari de integritate, în orice caz de competenţă grave, vom desfiinţa această Agenţie”, a spus atunci ministrul Transporturilor, potrivit hotnews. 

Ulterior, au existat mai multe proteste ale angajaţilor agenției. 

Anunțul a fost făcut după ce Daniel Manole, Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia. Ulterior, acesta a fost revocat.