Lovitură uriașă de la Bruxelles pentru români, în 4 ani - Pericolul ascuns al ultimei decizii: Contoarele inteligente ne lasă fără curent
Noile contoare impuse de Uniunea Europeană ne lasă fără curent! Pe lângă facturile mai mari, oamenii care și-au montat deja un astfel de contor rămân în beznă dacă depășesc un anumit consum sau dacă nu plătesc facturile la timp, anunță Realitatea PLUS. Vrem, nu vrem, aparatele moderne trebuie montate în fiecare locuință din România până la finalul anului 2028.
Eugen Berceanu este administratorul mai multor blocuri din sectorul 1. Acesta a explicat problemele cu care se confruntă de când a montat contoare inteligente în clădirile pe care le administrează.
„Contoarele sunt electronice, nu mecanice ca cele din trecut. Ele sunt citite de la centrul de comandă. Daca nu se platesc facturile, pot fi oprite si repornite in cazul platii tot de la centrul de comanda. Nu stiu de ce li se spune inteligente, pentru că daca depasim un anumit consum, stabilit de nu stiu cine si pe nu stiu ce criterii, ne opreste curentul, nu inteleg chestia asta”, a spus Eugen Berceanu.
„Nu poti sa ii impui omului un consum de apa, alimente, gaz, electricitate, nici in comunism nu am vazut asa ceva”, a adăugat administratorul de bloc.
Alegerea nu îi aparține însă nici administratorului, nici locatarilor. Constrânși de directivele europene, guvernanții au adoptat o lege prin care contoarele inteligente devin obligatorii pentru toți românii.
Prevederile sunt incluse în Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, pentru a transpune în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică.
Potrivit OUG, montarea contoarelor inteligente este obligatorie până la finalul anului 2028. Costul unui astfel de contor variază între 100 și 200 de euro.
Toți consumatorii de energie electrică, fie casnici sau industriali, sunt obligați în următoarea perioadă să suporte direct din buzunar, cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului. Aceste contoare trebuie montate la toate locurile de consum din România în următorii 6 ani, până la 31 decembrie 2028, potrivit Realitatea PLUS.
Specialiștii sunt de părere că Uniunea Europeană încearcă să reducă forțat consumul de energie cu ajutorul aparatelor moderne.
„Uniunea Europeană, încercând să facă ceva, face totul pe dos, totul e gresit”, concluzionează Eugen Berceanu.
Oamenii spun că „nu e corect, trebuie sa ii dea un ragaz ca sa poata sa achite consumul. Sau se imprumuta si plateste. Nu poti sa ii tai curentul, omul are frigider are masina de spalat, ca fiecare. (...) Poate atunci ai ceva in priza sau ce se poate intampla”.
Și chiar dacă nu consumăm în realitate prea mult, contoarele inteligente ne pot lăsa fără curent sau cu factura umflată din cauza unei erori de citire. Testele de laborator efectuate de oamenii de știință olandezi au arătat că unele dintre contoarele electrice inteligente de astăzi pot da citiri false, indicând consumuri chiar și cu 500% mai mari decât cele reale.