A doua LOVITURĂ pentru Moscova: Și Biserica Ortodoxă din Ucraina se rupe de Patriahia Rusiei
Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a declarat „autonomia și independența deplină” față de Patriarhia Moscovei și a condamnat poziția clericilor ortodocși ruși față de războiul început de Vladimir Putin în urmă cu trei luni. Este a doua schismă din ultimii ani, începută odată cu anexarea ilegală a Crimeei din 2014 iar acum din cauza invaziei ruse din 24 februarie.
„Nu suntem de acord cu poziția patriarhului Kiril al Moscovei”, a anunțat Biserica Ortodoxă a Ucrainei într-o declarație după o ședință de conciliu la Kiev, referindu-se la șeful Bisericii Ortodoxe Ruse - patriarhul Kiril.
Într-un comunicat transmis la finalul acestei reuniuni consacrate „agresiunii” ruse împotriva Ucrainei, Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunțat „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.
Kiril a ieșit de mai multe ori public pentru a-și declara deschis sprijinul pentru invazia Ucrainei, decisă de președintele rus Vladimir Putin, lansată la 24 februarie.
Este a doua schismă din Ucraina din ultimii ani. În afară de Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată canonic Patriarhiei Ruse până acum, în Ucraina mai există şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care şi-a obţinut autocefalia în 2019. Atunci i s-a acordat un grad de independență, sau tomos, de către Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, care i-a recunoscut autocefalia.
Discuțiile privind unificarea Ortodoxiei ucrainene între Patriarhia Moscovei și Biserica Ortodoxă din Ucraina nu au ajuns la nicio concluzie finală, notează BBC.
Ucraina este extrem de importantă pentru Biserica Ortodoxă Rusă, având multe parohii și unele dintre cele mai importante mănăstiri ale sale.