MENIU

Lovitură pentru Gabriela Firea: Voucherul lunar de 500 de lei pentru benzină, promis bucureștenilor, a fost ANULAT în instanță 

Gabriela Firea, primar general al Capitalei

Decontarea benzinei pentru bucureștenii și ilfovenii care își folosesc mașinile în comun, în regim de car-sharing, promisă de Gabriela Firea acum doi ani, a fost anulată in instanță. Tribunalul București a decis, în primă instanță, anularea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București care prevede, printre altele, decontarea a 500 de lei lunar pentru benzină pentru locuitorii din București și Ilfov care își folosesc mașinile la comun. În cei aproape doi ani care au trecut de la hotărârea municipalității, nu au fost prezentate public o statistică a acordării acestor vouchere de combustibil pentru car-sharing și o sumă totală cheltuită din bugetul Primăriei pentru acest program.

 

Anunțul a fost făcut joi de organizația ActiveWatch, într-un comunicat de presă.

Decizia de anulare în instanță a programului de car-sharing propus de Gabriela Firea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

ActiveWatch  a contestat în instanță decizia Consiliului General al Municipiului București privind acordarea de vouchere pentru combustibil pe motiv că a fost adoptată fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică.

Tribunalul București a decis în primă instanță anularea Hotărârii de Consiliu din noiembrie 2018 privind aprobarea programului „Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”. Actul a fost anulat în urma sesizării instanțelor de către organizațiile CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch, se mai spune în comunicat.

Cele două organizații au arătat în instanță că proiectul de act normativ a fost votat de Consiliul General fără a fi fost supus dezbaterii publice, așa cum prevede legislația în vigoare, deși mai multe organizații non-guvernamentale solicitaseră în scris organizarea unei dezbateri publice.

„Deși proiectul de hotărâre a suscitat mult interes din partea publicului, reprezentanții Primăriei Generale nu au dat curs solicitării noastre și au decis să supună acest proiect votului Consiliului General fără respectarea normelor minime de implicare a cetățenilor și de transparență decizională.

În mod eronat, așa cum ne confirmă decizia instanței, Primăria Municipiului București a considerat că acest proiect nu este un act normativ, ci un act individual, deși era evident că hotărârea privea întreg orașul (chiar zona București - Ilfov).

Contestarea acestei hotărâri de Consiliu General este, de fapt, un semnal de alarmă cu privire la modul tipic în care actuala conducere a instituției alege să ia majoritatea deciziilor care vizează viața bucureștenilor.

Așa cum am arătat, de-a lungul timpului, mai puțin de 5% dintre proiectele de acte normative sunt supuse dezbaterii publice (cu excepția Planurilor de Urbanism).

Am ales să apelăm la instanță pentru a demonstra că această strategie de ocolire a transparenței decizionale contravine prevederilor legale”, a mai transmis ActiveWatch.

Ce prevedea programul care intriducea voucherul pentru decontarea combustibilului

În urmă cu doi ani, Primăria Capitalei anunța că va deconta combustibil de până la 500 lei/lună pentru cei din regiunea Bucureşti-Ilfov care fac car-sharing. Consiliul General al Capitalei a și adoptat în şedinţă, pe 22 noiembrie 2018, proiectul de hotărâre - „Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”, care viza acest decont lunar de până la 500 de lei pentru grupurile de utilizatori din regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov care folosesc în comun autoturismul proprietate personală în vederea efectuării deplasărilor cu destinaţia Municipiul Bucureşti.

La acea dată, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susținea că este o măsură pentru decongestionarea traficului din oraș, în timp ce consilierii generali din Opoziție, USR, PNL și PMP, și ONG-urile au criticat proiectul, spunând că este doar o măsură populistă care nu va rezolva adevăratele probleme ale traficului.

Primăria Generală spunea că acest proiect-program de decontare a consumului de combustibil este foarte important îm traficul din capitala României dar și „în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care părinţii elevilor unităţilor de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul municipiului Bucureşti, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare Bucureşti - Ilfov, pot folosi în comun autoturismul proprietate personală pentru transportului copiilor la instituţiile de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul municipiului Bucureşti”.

Inițial, în octombrie 2018, proiectu la fost respins. Gabriela Firea spunea atunci că „ne dorim să încurajăm împărțirea voluntară a mașinii astfel încât prin parteneriate voluntare între prieteni, între colegi, între vecini care au aproximativ aceeași destinație și aceeasi rută dimineața și seara la întoarcere să cadă de acord asupra acestui transport pe care să îl realizeze de comun acord cu o singură mașină, reducând astfel atât poluarea, cât și numărul de mașini care intră în Capitală. (...) De exemplu în loc de 100 de mașini care vin dimineața spre București, a explicat Gabriela Firea, dacă în loc de o mașină și un șofer vin 4 persoane într-o mașină, asta înseamnă că de la 100 de mașini vor mai veni doar 25.

„De asemenea, părinții care merg dimineața cu copiii la școală în interiorul Capitalei sau și din afara Bucureștiului, dacă semnează acorduri voluntare de parteneriat prin care un părinte să transporte 3-4 copii, acea persoană care semnează acordul de parteneriat și face și dovada înțelegerii cu celelalte persoane care renunță la propria mașină va beneficia de un voucher de 500 de lei”, mai spunea Firea, în octombrie 2018.

Primarul general promitea atunci că municipalitatea va înființa și centre de car sharing în care șoferii amatori, care nu mai vin cu propria lor mașină în oraș, pot să închirieze o mașină pentru a parcurge o distanță în timpul zilei în interiorul orașului.