Lovitură în dosarul REVOLUȚIEI - Decizie-șoc după 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989
Dosarul Revoluției este tot mai departe de soluționare. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în urmă cu puțin timp printr-o sentință definitivă să trimită spre judecare la Curtea de Apel București dosarul Revoluției din decembrie 1989.
Înalta Curte de Casația și Justiție își declină competența către Curtea de Apel București în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Decizia a fost luată vineri, 24 februarie 2023.
Decizia-șoc a Înaltei Curți înseamnă că tot ce a avut loc trebuie reluat de la zero în acest dosar istoric al Revoluției, relatează Realitatea PLUS. Astfel că trebuie citate din nou toate părtile din dosar, găsite cu greu de instanță în toți acești ani. Concluzia este că șansele ca cineva să răspundă pentru ce s-a întâmplat în decembrie 1989, în acest dosar istoric, devin din ce în ce mai mici. Potrivit rapoartelor oficiale, au fost 856 de decese. Toate etapele necesare în acest dosar pot dura ani de zile, după trimiterea la Curtea de Apel, pentru că, ulterior, tot instanța supremă trebuie să dea un verdict.
În Dosarul Revoluției, au fost inculpați fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației militare. Aceștia trebuiau deferiți Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a fi judecați pentru infracţiuni contra umanităţii, prevăzute la articolele 439 și 5 din Codul penal.
Decizia de vineri vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a pus în discuție, din oficiu, competența judecării dosarului Revoluției din 1989, retrimis la instanță de Parchetul General. Motivul : la data faptelor din 22-30 decembrie 1989, Ion Iliescu nu era președintele României, iar inculpatul Ioan Rus era cadru militar, singura instanță competentă fiind Curtea de Apel București.
Înalta Curte a anunțat vineri că își declină competența spre CAB în Dosarul Revoluției, conform unei decizii a magistraților.
„Având în vedere interesul public manifestat față de dosarul nr.1687/1/2022/a1, cunoscut sub denumirea „Dosarul Revoluției”, aducem la cunoștința opiniei publice următoarele:
Prin încheierea de ședință pronunțată în camera de consiliu, la data de 24 februarie 2023, ora 13.30, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Secției Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea către Curtea de Apel Bucureşti a cauzei în care a fost sesizată cu Rechizitoriul nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secția Parchetelor Militare.
În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989 orele 1600 - 30 decembrie 1989, unul dintre inculpați nu a deținut funcția de șef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale şi, ulterior, de președinte al aceluiași organism, iar un alt inculpat, în perioada 22 decembrie 1989 orele 1600 - 27 decembrie 1989, nu a deținut funcțiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, organ central de putere distinct de instituția Guvernului României.
În consecință, față de funcțiile deținute de inculpați în perioadele menționate, în raport cu dispozițiile Codului de procedură penală care reglementează competenţa după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curţii de Apel Bucureşti competenţa de soluționarea a cauzei în primă instanță”.
Potrivit deciziei în dosarul 1687/1/2022/a1, se trimite cauza având ca obiect rechizitoriul nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Parchetelor Militare, referitor la inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif, Curţii de Apel Bucureşti, spre competentă soluţionare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 24 februarie 2023.