Lovitură dură pentru Teodorovici. "Legea insolvenţei are mari şanse să fie neconstituţională"
Proiectul de modificare a legii insolvenţei, care urmează să fie aprobat de urgenţă în Guvern, are mari "şanse" să fie declarat neconstituţional, arată tocmai specialiştii în insolvenţă.
O încercare similară de legiferare a insolvenţei, făcută sub guvernarea Ponta, a stat în vigoare exact şapte zile, după ce a fost declarat neconstituţional, arată avocatul Gheorghe Piperea.
Specialistul a scris pe pagina sa de Facebook: "Atrag atenţia în mod public că, înainte de promulgarea actualului Cod al insolvenţei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenţie a insolvenţei şi insolvenţă), Guvernul Ponta I a încercat să emită acest cod, integral, prin OUG nr. 91/2013. Actul normativ, care a stat în vigoare fix şapte zile, a fost declarat neconstituţional, întrucât Guvernul nu poate legifera prin ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Proiectul aflat în lucru la Guvern are mari şanse să fie pus în aceeaşi categorie.
Dar motivul principal, de fond, al viciilor de neconstituţionalitate este faptul că acest proiect se axează exclusiv pe întărirea rolului fiscului în cadrul procedurii insolvenţei. Practic, o procedură de sacrificiu (toată lumea pierde din insolvenţă, pentru ca toată lumea să se aleagă cu ceva din insolvenţă, dar mai ales stakeholders-ii debitorului să fie protejaţi), concursuală, egalitară şi colectivă, se transformă într-o procedură menită să asigure o poziţie privilegiată şi chiar dictatorială a fiscului, similară cu executarea silită individuală, dar cu mult mai rea, întrucât aproape că ignoră ceilalţi creditori şi face din practicianul în insolvenţă un pseudo-angajat al fiscului.
De exemplu, o procedură de insolvenţă nu se mai poate deschide la cererea debitorului dacă fiscul nu a fost notificat de intenţia de solicitare a protecţiei tribunalului (cu toate că debitorul, dacă este în stare de insolvenţă, nu are de ales, fiind pasibil de închisoare dacă întârzie nepermis cererea de deschidere a procedurii)".
Potrivit noului proiect al insolvenţei, creat cu dedicaţie pentru închiderea Realităţii TV, o reorganizare judiciară nu mai poate fi declanşată dacă fiscul nu obţine plata prin plan a cel puţin 50% din creanţele fiscale, iar ştergerea restului de 50% nu este justificată de un interes public.
Asta "înseamnă că salvarea IMM-urilor şi chiar a companiilor mari, dar private, va deveni imposibilă. Mai mult chiar, fiscul va dobândi dreptul la o accelerare a procedurii de recunoaştere a creanţelor fiscale curente şi, mai ales, de trecere la faliment pentru neplata acestor creanţe. Mă întreb dacă fiscul îşi poate asuma riscul de a arunca în stradă zeci de mii sau poate chiar sute de mii de salariaţi care lucrează în întreprinderile private insolvente", mai spune specialistul citat de Bursa.ro.
Proiectul legii insolvenței a obținut TOATE AVIZELE pe repede-nainte și poate intra oricând în Guvern, spre aprobare.
Ca să urgenteze procesul obținerii avizelor, Teodorovici a mers personal la Consiliul Economic și Social, ca să pledeze în favoarea noii legi. Asta după ce ministrul de Finanțe a obținut o semnătură și de la Tudorel Toader, pe care l-a criticat ieri pentru lipsă de asumare în această privință.
Proiectul prevede că statul va putea prelua acțiuni la companiile aflate în insolvență și va decide, în calitate de acționar, dacă bagă firma în faliment, dacă le vinde sau cum administrează compania respectivă.