MENIU

Lovitură cruntă pentru seniori: Pensionarii care au primit prea mulți bani în plus la pensie îi vor da înapoi

Pensionarii care au primit prea mulți bani în plus la pensie îi vor da înapoi

Bomba momentului la pensii! Seniorii ale căror pensii au crescut prea mult după recalculare și se descoperă că au primit mai mulți bani dintr-o eroare, vor da sumele înapoi. 

Potrivit reprezentanților caselor de pensii, pensionarilor care au primit sume prea mari odată cu Marea Recalculare li se vor reține banii necuveniți. Pe de altă parte, cei care au primit pensii mai mici din cauza calculului greșit vor primi sumele retroactiv până în luna noiembrie. Până acum peste 700 de decizii de pensionare vor fi revizuite doar în Capitală. Situația este asemănătoare și în Ilfov.

„Angela Lazăr: Se va revizui cuantumul pensiei incepand cu 1 septembrie si pe sumele incasate necuvenit se vor retine din pensie maxim o treime.

Reporter: Deci se vor retine la viitoarele pensii?

Angela Lazăr: Exact si bineinteles nu toata suma, esalonat. Sa nu depaseasca o treime din pensie” a explicat Angela Lazăr, Director Executiv Casa de Pensii Sector 5

Pentru 774 de situatii se vor emite decizii de revizuire iar ca si numar total de cereri depuse pana in prezent, sunt in jur de 1900 dar nu toate cererile depuse se solutioneaza prin decizii de revizuire.

Au fost emise ulterior datei comunicarii recalcularii pensiilor pe luna septembrie, aceste diferente se achita in cel mai scurt timp. Îi primesc retroactiv. Într-o singura transa, incercam luna viitoare, in octombrie.

S-a descoperit vârsta maximă până la care poate trăi un om, dacă s-ar îngriji și dacă nu ar fi răpus de o boală

Pe de altă parte, șefa Casei de pensii București a anunțat, vineri, că beneficiarii cărora le-au fost recalculate greșit drepturile vor primi diferențele retroactiv, într-o singură tranșă, până în luna noiembrie. Oficialul a precizat că la nivelul Capitalei aproximativ 700 de pensii au fost calculate greșit, Cam aceeași situație este în Ilfov. Casa de Pensii Ilfov a mai anunțat că mii de decizii de pensionari nici măcar nu au fost emise.

"Se vor emite decizii de revizuire, avem până acum în jur de 1.900 de cereri, dar nu toate se soluționează prin revizuire. Aceste decizii au fost emise ulterior datei recalculării pensiilor pe luna septembrie, aceste deferențe se achita in cel mai scurt timp. (...) Îi primesc retroactiv, într-o singură tranșă,  încercăm luna viitoare, în octombrie", a anunțat șefa Casei de Pensii București – Cristiana Dumitrescu.

Eugenia Tinuc, șefa Casei de Pensii Ilfov, a declarat, în direct la Realitatea Plus, că există și serie de mici erori la recalculare, dar că cele mia multe decizii nu au fost emise din motive obiective din punct de vedere al instituției.

"Diferențele pot fi și de ordin tehnic, ele pot fi si din transferul dosarelor, din recalculările multiple. (...) La Casa de Pensii Ilfov, în cele 4 săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, au fost 5.600 audiente, 1937 de cereri de recalculare, dar cele la care trebuia făcută revizuire avem 611 cereri, deja sunt selectate. Marea majoritate a deciziilor sunt pentru pensii sub 1281, pensionarul a văzut că suma este mai mică și imediat a înregistrat cerere,"a afirmat șefa Casei de Pensii Ilfov.

Legea pe care românii care stau la case trebuie să o știe. Cum se pot trezi cu casa demolată, la cererea vecinului