"Loteria bonurilor, o păcăleală și o formă de amuzament fiscal". De ce PNL nu va vota OUG 10/2015
Loteria bonurilor fiscale. PNL nu va vota proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență care reglementează Loteria bonurilor fiscale (OUG 10/2015), cu modificările aduse.
Loteria bonurilor fiscale este o formă ieftină de amuzament, fără rezultate concrete în diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea conformării cetăţenilor, consideră Andreea Paul, prim-vicepreședinte PNL.
"Loteria bonurilor fiscale are soarta impozitării bacşişului, supuse schimbării schimbărilor. Ambele măsuri, iniţiate şi ratate de către acest guvern, au transformat civismul fiscal în amuzament fiscal", spune Andreea Paul.
Motivele pentru care PNL spune că va vota în Parlament împotriva Ordonanței care reglementează Loteria bonurilor fiscale:
1. Măsura loteriei bonurilor fiscale este neprofesionist adoptată. Deşi îşi propune creşterea conformării fiscale voluntare a cetăţenilor şi a agenţilor economici, nota de fundamentare nu prevede niciun impact financiar pozitiv asupra bugetului din acest an sau din anii viitori. Singurul impact financiar cert este cheltuiala de 10 mil lei pentru premierea câştigătorilor, din fondurile dedicate 'acţiunilor generale' ale MFP.
2. Măsura loteriei bonurilor fiscale este o păcăleală. Ceea ce a fost adoptat şi aplicat acum o lună se modifică în prezent în sensul limitării numărului de câştigători. După prima extragere, peste 18.200 de persoane au depus cereri la ANAF pentru a-şi revendica premiul la loteria bonurilor fiscale. Dacă veţi analiza structura acestor bonuri veţi vedea că ele nu vin din zonele cu risc fiscal, ci din contră.
S-a stabilit marele premiu la Loteria bonurilor fiscale. Un Audi A4 în Portugalia, la noi 54,8 lei
3. Dacă şi-ar fi dorit cu adevărat reducerea evaziunii fiscale ar fi fost orientată spre zonele cu risc fiscal ridicat. Or actuala reglementare nu o face şi nu va duce la diminuarea evaziunii. Statele membre care au implementat sistemul loteriei bonurilor (precum Slovacia, Portugalia sau Malta) ne arată că efectele loteriei sunt incerte, greu de determinat, mai ales că în cele mai multe cazuri implementarea acestei măsuri a fost însoţită şi de alte măsuri de combatere a evaziunii. Pentru succesul unei astfel de măsuri ar fi fost necesară o promovare intensă şi respectarea regulilor jocului.
4. Procedura de ridicare a premiului este birocratică, greoaie şi nejustificat de întârziată. Câştigătorii trebuie să facă un drum până la Fisc şi să depună trei documente pentru a-şi revendica premiul peste alte 60 de zile. Este vorba despre bonul fiscal câştigător, în original, copia actului de identitate sau a paşaportului şi o cerere. Toate acestea pentru un câştig de sub 55 de lei la extragerea din luna aprilie.
"Nu înţelegem de ce se aplică unităţi diferite de măsura între stat şi contribuabil în această reglementare: câştigătorul cade din drepturile sale dacă nu îşi revendică premiul în termen de 30 de zile, dar statul îşi arogă 60 de zile termen pentru onorarea câştigului", se arată în comunicatul PNL.
5. Guvernul se dovedeşte neserios faţă de propria ordonanţă emisă. După extragerea din luna aprilie, în luna mai statul şi-a luat o pauză din respectarea legii şi nu a mai organizat extragerea promisă, deşi la art. 2, alin 1 se prevede clar organizarea lunară a extragerilor bonurilor fiscale. Nu este pentru prima dată când Guvernul nu respectă propriile sale reguli impuse şi păcăleşte cetăţenii, mai spun reprezentanții Opoziției.
Cum se schimbă Loteria bonurilor fiscale. "Ai câștigat? Mai trage o dată"
Loteria bonurilor fiscale: După ce Marele Premiu de la prima extragere a ajuns să valoreze doar 54,8 lei, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici (același care a introdus și scos impozitul pe bacșiș și acum pregătește un nou eșec garantat, impozitul forfetar) a găsit soluția salvatoare:
La Loteria bonurilor fiscale 2.0 degeaba ai un bon câștigător: ca să câștigi efectiv banii dați de Fisc trebuie să ai noroc și a doua oară. Mai exact să te extragă calculatorul Finanțelor dintre bonurile norocoase, în cazul în care numărul revendicărilor depășește cifra 100.
Mai concret, la viitoarea extragere din Loteria bonurilor fiscale se va acorda un număr de maxim 100 de premii.
Pasul 1: Unitatea teritorială a administraţiei fiscale unde a fost depus în original bonul fiscal câştigător va elibera titularului bonului o copie pe care este scris că este conform cu originalul şi conţine un număr unic de înregistrere atribuit automat printr-o aplicaţie informatică la nivel naţional.
Pasul 2: Pentru asigurarea transparenţei, o listă privind bonurile prin care au fost revendicate premiile se vor publica pe site-ul Ministerului Finanţei Publice şi pe cel al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală.
Pasul 3: Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale pe care s-au revendicat premiile se va constata depăşirea numărului maxim de premii care se acordă, se va proceda la extragerea aleatorie a unui număr de 100 de bonuri fiscale câştigătoare din totalitatea bonurilor fiscale din listă.
Datele apar în amendamentele votate marți la Ordonanţa 10/2015 de Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, amendamente propuse de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, astfel încât sumele câştigate de participanţii la loterie să fie mai consistente.